Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боядисани виртуално: Ръцете на Съветската армия изцапани с кръв

Доброволци пазиха от поругаване Паметника на съветската армия в нощта срещу 9 май, Денят на обединена Европа и на победата над нацистка Германия

Скулптурната композиция, станала прочута, когато съветските войници бяха оцветени като комиксови герои, сега бе обагрена единствено виртуално.  - Боядисани виртуално: Ръцете на Съветската армия изцапани с кръв

Скулптурната композиция, станала прочута, когато съветските войници бяха оцветени като комиксови герои, сега бе обагрена единствено виртуално.

Доброволчески отряди успяха да опазят от поругаване с боя Паметника на съветската армия в центъра на София в нощта срещу 9 май, Денят на обединена Европа и на победата над нацистка Германия. Монументите обаче бяха оцветени виртуално, виждаме от кадрите, публикувани на страницата на Протестна мрежа във Фейсбук. Ръцете на войниците от скулптурните композиции са боядисани в червено – защото са изцапани с кръв – буквално и преносно, гласи обяснението към кадрите.

„Не може да се опази нищо от истината. Дори и паметника, въпреки патрулите – официални и доброволни, осъмна с истината – обяснява във Фейсбук Асен Генов. – Окупаторка, а не спасителка е Съветската армия за България. А ръцете на окупаторите са изцапани с кръв. Буквално и преносно.“

Фактите, пише Генов, са следните:

1. Червената армия влиза на българска територия на 08.09.1944 г. , след като три дни по-рано, на 5-ти септември, СССР е обявил война на българската държава, макар от 2-ри септември България да е вече официално във война с Германия. Официалният статут на Червената армия е статут на окупатор и тя се държи като такава.

2. Червената армия е многото мускул, застанал зад малкото разум, извършил деветосептемврийския преврат през същата 1944 г. С подкрепата на Червената армия е наложен комунистическият режим, който само за няколко години убива без съд и присъда хиляди българи.

3. Точно 167 червеноармейски войници са убити в сражение при гранична престрелка с вече изтеглилата се германска армия при северозападния български град Кула. В пъти повече съветски войници умират в България от препиване и свързани с алкохола инциденти.

S_Army2-a

4. Българската армия воюва от септември 1944 г. нататък с нацистка Германия и дава свидни жертви – над 30 000 убити и ранени. Но Сталин настоява да не ни се признае статут на „съвоюваща страна“. Паметниците на съветските окупатори са много повече и много по-високи от тези на българските смели воини, загинали в борбата с нацизма.

5. Червената армия окупира незавладяната от Германия половина на Полша на 17.09.1939 г. Тъкмо тогава Съветският съюз влиза във Втората световна война, а не на 22.06.1941 г, когато е нападната „вероломно“ от Германия. Защото през август 1939 г. СССР и хитлеристка Германия сключват пакт за ненападение, известен под името „Рибентроп-Молотов“, който на практика превръща двамата мустакати диктатори в съюзници.

6. Същата година, но през ноември, Червената армия напада Финландия. Заради агресията и започването на войната СССР е изключен от Обществото на народите, вече напуснато от нацистка Германия и фашистка Италия.

7. През лятото на следващата 1940 г. СССР анексира прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония, както и Бесарабия.

S_Army3-a

8. Червената армия извършва още през септември 1939 г. т. нар. Клане в Катинската гора, където са избити 22 000 поляци, включващи военния и интелектуален елит на нацията.

9. В оригинала на снимката, в която съветски войник забива червеното знаме върху германския парламент, войникът има поне по два часовника на всяка ръка, тъй като съветските войници са били прословути с мародерствата над труповете на своите врагове.

10. Сталин заповядва на Жданов, който ръководи защитата на Ленинград, „никой да не напуска града“, тъй като има възможност за евакуация, и по този начин обрича жителите му на 872 дни обсада, по време на която се стига до канибализъм.

S_Army4-a

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90