Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боян Ангелов зае трона на писателите, ще има ли лов на вещици?

Новият шеф бе посочен за наследник от починалия Николай Петев

Боян Ангелов (вляво) е новият председател на Съюза на писателите. На снимката до него е поетът Николай Милчев. - Боян Ангелов зае трона на писателите, ще има ли лов на вещици?

Боян Ангелов (вляво) е новият председател на Съюза на писателите. На снимката до него е поетът Николай Милчев.

Боян Ангелов е новият председател на Съюза на българските писатели. Директорът на издателство „Български писател“ пое имотното сдружение след напрегнат вот в събота, провел се в Дома на науката и техниката.

Ангелов се състезава за трона, пардон – поста, срещу себе си. За властта в СБП кандидатурите си бяха подали още Георги Константинов, Александър Капралов и Венко Евтимов. Но омерзени, тримата напуснаха събранието още в началото и си дадоха отвод. Въпреки липсата на конкуренция, Боян Ангелов не се отказа от участие в изборите и… спечели.

Това е вторият опит за избор на нов председател на Съюза след смъртта на Николай Петев през октомври 2013 г. През януари 2014-а писателите не можаха да си изберат шеф, защото никой от претендентите не събра необходимите 51% от гласовете на присъстващите. А и бе пресечен опит за гласуване с пълномощи на писатели, които отсъстват от събранието.

В събота пречка пред гласуване с пълномощни е нямало, твърдят очевидци. Ангелов спечели войната в Съюза с 200 гласа, 40 са били против. „В този съюз трябва да се въведе ценз за талантливост. И да членуват само тези, които имат реална продукция. Истинските писатели тук са около 40 човека…“, е заявил пред в. „Преса“ Деян Енев. 

Кандидатурата на Боян Ангелов бе обявена скандално. Приближени на покойния Николай Петев разкриха, че преди да почине той е посочил Ангелов за следващия председател в Съюза. Това подразни десетки в СБП, защото сдружението не е лично притежание на Петев, за да оставя „наследството“ си на своя избраник. Но според мнозина Николай Петев се е държал като феодал в Съюза на писателите и е подозиран от колегите си в съмнителни сделки с имотите на сдружението. Никола Инджов даде интервю пред „Площад Славейков“, в което обяви, че СБП е ограбен, а в касата му липсват милиони. В отговор получи грубо писмо от сина на Петев – Васил, в което той го нарича „мишок“, „Митко Палаузов“ и му препоръча: „Целувай ръка и бегай!“ Нямаше да му обърнем внимание, ако не бе публикувано в блога, създаден към официалния сайт на Съюза на писателите.

Резултатите от ревизията в Съюза, извършена от „Ивас консулт“ ООД, така и не станаха публично достояние. На изборното събрание в събота бе прочетена кратка извадка от 30-е страници на одиторската компания. В сайта на СБП е публикувано само резюме на финансовата проверка. В събота обаче бе постигнато нещо важно – решено бе докладът от ревизията ще бъде пратен в прокуратурата.

Междувременно писателите от противниковия фронт в Съюза на писателите очакват „лов на вещици“ от новия председател. Отмъщението му вече започна – последната „новина“ в сайта на писателите е срещу един от съперниците на Ангелов за председателския пост – Георги Константинов. Поместен е текст на главния счетоводител на СБП Милю Герганов за законосъобразността в отчетите на сп. „Пламък“, чийто главен редактор е Константинов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС