Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боян Арсов като Отело и Яго в нов прочит на Шекспировата пиеса

Двамата са страни на една и съща монета, истинската битка е в човешката душа, твърди актьорът

Боян Арсов и Надя Керанова като Отело и Дездемона в „Отело - гибелта на идеалиста“. Снимка: 
Джийсън Брад Люис/Театър „Зонг“ - Боян Арсов като Отело и Яго в нов прочит на Шекспировата пиеса

Боян Арсов и Надя Керанова като Отело и Дездемона в „Отело - гибелта на идеалиста“. Снимка: Джийсън Брад Люис/Театър „Зонг“

Едновременно в Отело и в Яго, който разпалва съмнението в душата на ревнивеца, ще се превъплъти Боян Арсов в новия спектакъл в афиша на Театър „Азарян“ – „Отело – гибелта на идеалиста“. Премиерата е на 5 септември.

Арсов, носител на „Икар 2019“ за главна мъжка роля в „Животът е сън“, ще играе под режисурата на Дина Маркова, носител на „Икар“ същата година в категория „Дебют“, отново за „Животът…“.

„Отело – гибелта на идеалиста“ е алтернативен прочит на Шекспировата пиеса, която извежда основната сюжетна линия в контекста на фрагменти – хипотези за войната от други световни автори. Съвременният Отело  е противоречащ си, двойствен, непознаваем, уловен в капана на радикализиран черно-бял свят. Той разполага с познанието, но не успява да го приложи така, че да се спаси. Такъв е Отело, такъв е и Яго – двамата основни двигатели на действието. Решението един актьор да изиграе двете главни роли е ключово за посланието на спектакъла, посочва Арсов.

„Герой и антигерой са двете страни на една и съща монета, а истинската война не е на бойното поле, а в човешката душа. Да създадеш тези два образа като две различни природи, които едновременно създават и разрушават един и същи свят, който ги заобикаля и разделя, е изключително любопитно и екстремно като идея и реализация“, добавя още актьорът.

В образа на Дездемона ще бъде Надя Керанова, в състава са още Живко Симеонов, Алеко Дишев, Цветан Апостолов и Румен Михайлов. Актрисата Вяра Коларова ще се появи като конферансие на спектакъла.

„Отело – Гибелта на идеалиста“ е черна песен – предупреждение за черните времена, в които живеем, отбелязват създателите на спектакъла. Героите в тази пиеса – непримирими, направлявани от амбицията, устремени към победата, в капана на екстремното живеене, допускат войната помежду си. В епохата на егото, на успеха като императив и на привидното щастие, в света, конструиран на принципа съюзник-враг, война-любов, те отказват да приемат поражението. Спектакълът изследва разпада на душата и загубата на човешкото в човека.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg