СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божана Апостолова до кмета на Пловдив: Тепетата умират, спасете ги!

Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе са превърнати в строителна площадка, това е духовна и екологична катастрофа

Издателката Божана Апостолова - Божана Апостолова до кмета на Пловдив: Тепетата умират, спасете ги!

Издателката Божана Апостолова

Тепетата агонизират от новото строителство, ситуацията е катастрофална, заявява издателката Божана Апостолова в открито писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и местния Общински съвет. Апостолова пише, че дърветата по прочутите хълмове на града умират „като старци в старчески дом“ и моли да бъдат спасени.

Вижте пълния текст на писмото:

Уважаеми господин кмете, Вие сте млад човек и Ви предстои (дай Господи) дълъг живот в този град. Искам да Ви уверя, че Пловдив бавно и агонизиращо губи белите си дробове, а ситуацията с Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе е направо катастрофална. Бог е дарил Пловдив с тези уникални тепета за духовна височина, а не за строителна площадка. С това темпо инвазията от западната страна на Альоша (а и не само от западната) ще го превърне в домашен паметник на някой новобогаташ.

Още по-наложителна е Вашата реакция относно състоянието на флората и фауната на тепетата, за да не останат само указателните табели за биологичното разнообразие на тези резервати.

Уважаеми господин кмете, дърветата на тепетата умират като старци в старчески дом – останали без издръжка. Спасете ги! Възложете разработката на спасителна програма за залесяване, рекултивиране и напояване.

Господин кмете, обръщам се към Вас, а надявам се и чрез мене от името на всички нормални и обичащи
своя град пловдивчани. Коментарът ми за замисленото безумие на Небет тепе мога да изразя само с една дума – това е духовна и екологична катастрофа. Да измисляш история, е поправимо, но да строиш с камъни историята на една лъжа върху истината, е престъпление.

Мисля, че този акт ще опозори избора ни за Европейска столица на културата, както и автоматически ни изважда от списъка на ЮНЕСКО.

А като творец не ми се и мисли за необратимите щети върху духовното послание на нашия магичен град. Пловдив не е Дисниленд.

Достатъчно хубави неща направихте за града, за да унищожите всичко сторено с едно фатално решение.

С уважение и надежда,

Божана АПОСТОЛОВА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90