СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божана Апостолова към БНТ: „Ръкописът“ лъже, че писането е лесно

Какво прави Ваня Щерева в журито до Владимир Зарев?!, попита в ефир Силвия Чолева

„Ние все имитираме...“, каза за писателското риалити „Ръкописът“ издателката Божана Апостолова. - Божана Апостолова към БНТ: „Ръкописът“ лъже, че писането е лесно

„Ние все имитираме...“, каза за писателското риалити „Ръкописът“ издателката Божана Апостолова.

„Какво правите с „Ръкописът“? Лъжете хората, че писането е лесна работа“, заяви Божана Апостолова в неделното предаване на БНТ „Библиотеката“, което се излъчва от книжарницата на НДК „Перото“. Риалити шоуто „Ръкописът“ стартира в сряда и постави претендентите да издадат дебютния си роман пред препятствия, които изискват бързина и сръчност.

„Приеми го като упражнение“, казва синът ми (бел. ред. – Манол Пейков, управител в издателството на Апостолова „Жанет 45“). Много се упражняваме, обаче, затова всеки е на този хал“, продължи издателката.

Според друга от гостенките в студиото – Силвия Чолева, проблемът е, че писателят днес няма такъв статут в българското общество, какъвто заслужава:

„Имаме много добри български писатели и поети. Те не са само няколкото известни имена, а много повече – сериозни автори, които смея да твърдя – ще останат. Но нека този статут на писателя като фигура в обществото да бъде важен, уважаван, да е смислено да бъдеш такъв.

А моето усещане за подобни риалити формати – да се вкара литературата в такова нещо – е тя да се бутне още повече по наклоненото и да се овъртоли. Извинете – Ваня Щерева до Владимир Зарев?!“

Божана Апостолова се обърна с призив към медията, от самия й ефир:

 „БНТ, имайте смелостта да повярвате на българските писатели и стига сте давали толкова пари за чужди риалити! Ами поръчайте на някого българско риалити – има хора, които могат и ще го направят. Ние все имитираме…“

Светлозар Желев, директор на Националния център на книгата, заяви, че докато не започнем да отдаваме нужния респект на нашите писатели, никога културата ни няма да бъде това, което ни се иска.

„Трудът на писателите е миньорски – каза за финал Силвия Чолева. – То е далеч от всички прекрасни романтически клишета и прожектори. Писането е страшно трудна работа с неясен резултат. Нека този, който има отношение към книгите, винаги да помни, че за да си писател е 90% трудно, не казвам труд.“

Предаването на БНТ „Библиотеката“ се излъчва от книжарницата на НДК „Перото“.

Предаването на БНТ „Библиотеката“ се излъчва от книжарницата на НДК „Перото“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90