Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божана Апостолова 50 години сред думите, сама и обща

Писателката представя в НДК 5 тома с избрани свои творби

Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. - Божана Апостолова 50 години сред думите, сама и обща

Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца.

Писателката и издател Божана Апостолова посреща юбилей – 50 години творчески живот, с 5 луксозни тома „Избрано“ и поетичен рецитал под надслов „Сама и обща“. Събитието ще се проведе на 5 май в зала 7 на НДК от 19,00 часа, а в него участие ще вземе и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

Петте тома обхващат най-важното, което самата Божана Апостолова е решила да сподели със своите читатели, малки и големи – след 50 години творчески търсения и присъствие на литературната сцена, не само като поет и прозаик, но и като ръководител на едно от най-големите издателства у нас – „Жанет 45“.

izbranoТри от петте тома с избрани творби на Апостолова вече са излезли от печат. Първият е „Избрани стихотворения“, а вторият и третият включват мемоарите ѝ – „Делнична библия I“ и „Делнична библия II“.

Четвъртият том ще съдържа части от нейните детски книги („Малката Божана. Съвременни приказки“). Петият, „Сама и обща“, ще е с интервюта, рецензии, библиография и снимки, научи „Площад Славейков“. Книгите излизат с логото на „Хермес“ и са луксозни издания с твърди корици. Оформлението е дело на Христо Гочев.

„Нейните книги са повече от хубави”, казва за Апостолова литературният критик проф. Миглена Николчина. „Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици. Последната ѝ преведена книга с поезия излезе буквално преди месец в Република Турция. Създател е на Литературния фестивал „Пловдив чете“ и перманентната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. тя учредява и годишната национална награда за поезия „Иван Николов“.

„Сама и обща в себе си живея“, започва стихотворението си „И накъде“ Божана Апостолова. Питате се как завършва? Навярно в НДК ще разберете.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg