Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пловдив срещу София в културата им: Скакалци!

Издателката Божана Апостолова се разгневи: На местните творци е предложена нафорка за упокой

Издателката Божана Апостолова - Пловдив срещу София в културата им: Скакалци!

Издателката Божана Апостолова

„Скакалци“ нарече издателката Божана Апостолова софиянците, които пренесоха фестивалите си от столицата в Пловдив. Собственичката на издателство „Жанет 45“ – основен фактор в културата под тепетата, визира Асен Асенов и кръга от събития около списание „Едно“, които се включиха в местната общинска кампания „Пловдив – европейска столица на културата“. Апостолова е гневна и заради отстраняването на Йохан Девлетян от културата в Пловдивската община.

„Културната политика на Пловдив е подчинена на принципа „инвазия на скакалците”, – написа Апостолова във фейсбук. – След като София беше опоскана от някои мениджъри, ятото „скакалци” кацна в Пловдив. А знаете какво остава след тях… Това е целта на така нареченото стрийт изкуство. Къде са в културния календар на нашия град пловдивските творци? Няма ги! Елиминирани са! Предлага им се нафорка за упокой.

А що се отнася за отношението ми към Йохан Девлетян, бих споделила, че едно от най-трудните неща е да се прави култура. А той го можеше. Балансиран, ерудиран, с изключително международно ноу-хау. Дори само това е достатъчен аргумент, за да се замислят общинарите за решението си, а именно – не благодарност за свършеното, а дисциплинарно уволнение. Срам ме е!“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах