Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божана Апостолова защити Рашидов: Културата не е само Господинов, Спасов и Мутафчиев

А синът й Манол Пейков участва в подписка срещу Вежди

Издателката Божана Апостолова - Божана Апостолова защити Рашидов: Културата не е само Господинов, Спасов и Мутафчиев

Издателката Божана Апостолова

След писателя Боян Биолчев, и издателката Божана Апостолова излезе открито в защита на Вежди Рашидов, който пое втори мандат начело в Министерството на културата. В неделя министърът бе гост по БНТ и запитан как приема протестите на интелектуалци, искащи оставката му, той отвърна, че не се притеснява. Щял да го направи, ако видел сред тях сериозни имена – Теодосий Спасов, Георги Господинов, Христо Мутафчиев… Господинов на мига отвърна със статус във фейсбук: „Да, мисля, че трябва нов човек да поеме Министерство на културата…“

Апостолова, която издава книгите на Георги Господинов, обаче е на друго мнение, което също публикува във фейсбук: „Когато говорим за култура, трябва да имаме предвид културата на нацията като цяло, а не някои нейни изявени представители като Георги Господинов, Христо Мутафчиев или Теодосий Спасов. Време е да се разбере, че съвкупността от добри театри, добра музика, добри филми, добри книги и прочие – това формира културата на един народ. И Министерство на културата трябва да се стреми да регулира, направлява и подпомага културните процеси, да говори за тях професионално. Само със задълбочено обсъждане на същинските проблеми ще стигнем до цялостна културна състоятелност на нацията.

Така че, уважаеми приятели, не натоварвайте отделни успели творци с неприсъща за тях функция – те са свършили (и продължават да вършат) достатъчно в своята област. Нека тези, които са приели управлението на културата като мисия и само преди месец са били натоварени с доверието на народа по силата на току-що приключилите избори, да свършат своята част от работата, за да постигнем желаната картина като цяло. Нека се започне с малки стъпки, но с ясна представа за пътя, който трябва да се извърви.

Всичко друго – кой кого и защо – превръща медиите в продуценти на пошъл, но всеобщ и безплоден Биг брадър. А нас самите – в участници в бездарен сценарий.“

Любопитното е, че казусът „Вежди Рашидов – отново министър“ раздели отново Божана Апостолова и сина й Манол Пейков. Двамата работят заедно в издателство „Жанет 45“, но по някои обществени дебати заемат противоположни позиции. Сега Апостолова подкрепя Рашидов, а Пейков се включи в подписката срещу него. Покрай кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата двамата също се разделиха – Пейков бе част от организацията, а Апостолова скочи срещу „скакалците“ от София в нея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС