POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божана Апостолова: Заспивайте с едно стихотворение

„Носете поезията в сърцата си“, призова поетесата на празника за 50 г. творчески път

„Ще ви помоля да не пляскате! Да не си губя състоянието на душата“, призова Апостолова. Снимки: Румен Добрев - Божана Апостолова: Заспивайте с едно стихотворение

„Ще ви помоля да не пляскате! Да не си губя състоянието на душата“, призова Апостолова. Снимки: Румен Добрев

Сама и обща, Божана Апостолова празнува 50 години творчески живот с поетичен рецитал във вторник в зала 7 на НДК, залата с българските писатели, с представяне на пет луксозни тома с избрани нейни творби. „Носете поезията в сърцата си! Вечер заспивайте с едно стихотворение“, завърши Апостолова събитието под бурните аплодисменти на хората в залата и до маса, отрупана с букети.

В началото на вечерта директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев анонсира, че Дворецът подема инициатива за удостояването на Апостолова с най-висшето държавно отличие – орден „Стара планина“. В типичния си стил поетесата се обърна шеговито към него и въздъхна: „А не може ли да пуснеш малко хлад, нали си директор?“.

Така и започна срещата, на която присъстваха десетки приятели, почитатели и автори на Божана Апостолова, сред които Татяна Лолова, Ваня Костова, Боян Биолчев, Михаил Неделчев, Милен Русков, Деян Енев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Марин Бодаков, Стойо Вартоломеев, Владимир Левчев, Иван Кулеков, Екатерина Йосифова, Соня Несторова, Ганка Филиповска, Емануил Видински, Августин Господинов, Петя Кокудева…

Водещият на рецитала Захари Карабашлиев разказа за своя среща с Божана Апостолова, в която тя естествено преливала от разговор в поезия и очерта идеята си за вечерта – „да възстановим духа на този разговор с нея“. Писателката и издателка обаче отсече със смях: „Никакви въпроси! Един ден само за моята душа“.

Божана Апостолова се наслаждава на Теодосий Спасов и музиката му.

Божана Апостолова се наслаждава на музиката на Теодосий Спасов.

Сетне започна и рециталът ѝ – под акомпанимента на кавала на Теодосий Спасов. Всяко стихотворение бе последвано от шумни аплодисменти, а между тях Апостолова отново блесна с намигване: „Ще ви помоля да не пляскате! Накрая. Да не си губя състоянието на душата“.

И потъна в света на думите си, редейки стихове с ритмичния си дрезгав глас, притворени очи и без ни веднъж да погледне към наръча листове в ръцете си.

Идеята на Карабашлиев за разговор с Божана така и не се осъществи – тя се оказа непреклонна в намеренията си да отговаря на въпроси и единствено разказа, че стихотворението „Ателие“ е вдъхновено от Георги Божилов – Слона, но така и никога непосветено на него.

Апостолова избра денят да бъде за душата ѝ, а не за въпроси.

Апостолова избра денят да бъде за душата ѝ, а не за въпроси.

След като няколко пъти отби „атаките“ на Карабашлиев и завърши рецитала с поема за момчетата в живота си и стихотворението „Въпреки“, заключи, че е станало много късно и не иска да отегчава публиката си. „Поезия не трябва много да се слуша, ще се уморите“, усмихна им се тя.

Специален поздрав в края на рецитала ѝ направи синът на Ваня Костова – Боян, който изпя нейно стихотворение. Акапелен куплет за „Божана“ изпълни и самата Костова.

„Захари иска да ми задава въпроси, на които аз не искам да отговарям, защото смятам, че е много късно. След приятелските поздравления на Ваня и Боян е време на благодаря на НДК за подаръка, който ми направиха – тази зала, на вас, с цялата си душа, защото без вас трябваше да рецитирам на празни столове и нямаше да ми е уютно, щеше да ми е свито сърцето, ама сигурно пак щях да рецитирам. Много благодаря на Захари, който направи тази вечер. Носете поезията в сърцата си! Вечер заспивайте с едно стихотворение!“, завърши Апостолова.

RUM_6200

Божана Апостолова с Иван Кулеков.

Божана Апостолова с Иван Кулеков

Богдана Карадочева в кратък разговор с Божана.

Богдана Карадочева в разговор с Божана.

Критикът Михаил Неделчев.

Критикът Михаил Неделчев

RUM_6239

RUM_6245

Писателят Деян Енев (вдясно)

Писателите Бойка Асиова и Деян Енев

Божана оставя пореден букет сред останалите.

Переден букет за Божана

RUM_6278

Актрисата Татяна Лолова.

Актрисата Татяна Лолова

Светослав Желев анонсира, че НДК ще инициира удостояването на Апостолова с орден „Стара планина“.

Светослав Желев обяви, че НДК ще инициира удостояването на Апостолова с орден „Стара планина“.

RUM_6377

Ваня Костова и Владимир Левчев.

Ваня Костова и Владимир Левчев

 

RUM_6421

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС