Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божидар Димитров несменяем в НИМ

Да, няма конкурс, защото никой не познава до кътните зъби музея, казва културният министър Вежди Рашидов

Не се задава конкурс за поста на Божидар Димитров – бил изключително работоспособен. Снимка: Емил Георгиев - Божидар Димитров несменяем в НИМ

Не се задава конкурс за поста на Божидар Димитров – бил изключително работоспособен. Снимка: Емил Георгиев

Изглежда, че Божидар Димитров няма да напусне поста си в Националния исторически музей, поне докато културен министър е Вежди Рашидов. На парламентарен контрол скулпторът е отговорил на въпрос от Реформаторския блок защо от близо десет години няма конкурс за директор на НИМ, а от отговора му личи, че такъв не се и задава.

„Относно НИМ – да, няма конкурс, защото никой не познава до кътните зъби НИМ – казва Рашидов, цитиран от „Дневник“. – Изключителен, работоспособен човек е, има нужда от човек, който разбира тази материя, това един от най-тежките ни музеи.“

Министърът обяснява още, че е можел да сложи „братовчедите си по тези сладки места“ (заедно с други институти, където отдавна няма конкурси, като Музикалното училище „Любомир Пипков“), но не го е направил – защото в България имало тежък проблем с менаджирането на изкуствата, защото нямало институт, който да подготвя кадри, а „не всеки културтрегер“ ставал за управленец.

„Тези конкурси колкото и да са демократични, създават големи трудности – коментира Рашидов пред депутатите. – Дори конкурсното начало в културата е вредно. Защото Кодекс на труда, четири години, драми, аз не искам никого да уволня, да му търся кереза.“

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ: С МЕД ДА НАМАЖЕШ БОЖИДАР ДИМИТРОВ КРАЙ ОБЩАТА ПОМИЯ В ЕФИРА

Божидар Димитров бе директор на НИМ от 1994 до 1998 г., като тогава договорът му бе прекратен заради кофликта с връщането на „История Славянобългарска“ в Зографския манастир. Димитров бе назначен обратно на поста през 2001 г. Въпреки че мандатът му по закон е установен – максимум пет години, конкурс и до момента няма.

Покрай скандала с реставрирането на Ларгото в София и впоследствие на Голямата базилика в Плиска редица общественици и интелектуалци настояха оставката на Божидар Димитров, който е в пенсионна възраст, като директор на НИМ. До момента в подписка в подкрепа на това искане са се включили над 2500 души.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Ние, фекалните мозъци

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах