Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божидар Димитров няма да мести църквата от Беренде

Храмът ще бъде реставриран на място, заяви директорът на НИМ

Църквата в Беренде си остава там, няма да се мести в НИМ. - Божидар Димитров няма да мести църквата от Беренде

Църквата в Беренде си остава там, няма да се мести в НИМ.

Църквата в Беренде, където има изключително ценни средновековни стенописи, няма да бъде местена, каквито идеи имаше Божидар Димитров. Пред Би Ти Ви директорът на НИМ заяви, че преди два дни в разговор с министъра на културата е било решено храмът да бъде реставриран на място.

Димитров призна, че погрешно е смятал, че църквата е в някоя „от по-бедните общини“. Оказало се обаче, че тя се намира в Драгоманско. Историкът е получил уверение от кметицата на общината, че ще се направи всичко възможно за подобряването на състоянието ѝ.

В края на август Димитров заяви, че има планове за преместването на цяла църква в Националния исторически музей. Става дума за параклиса „Св. Петър и Павел“, където има ценни стенописи от XIII в., включително и единственото запазено изображение на Иван Асен II.

Пред „Дневник“ Димитров заяви, че преместването на църквата няма да доведе до допълнително увреждане и стенописите ще се запазят много добре.

„Айде, опитвам се, ваш’та мама соросоидска, да ви хвана логиката как ще доведе до унищожение на паметници – реагира той на въпрос на изданието тогава. – Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни железни релси, след което се повдига с един кран и се донася до София.“

Димитров коментира още и че мястото е „такова върло, че никой не може да стигне дотам“ – на въпрос дали не е добре регионът да запази ценния си обект.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах