Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божидар Димитров: Нямам нищо общо с Ларгото

Директорът на НИМ представя списък на проектите, на които е двигател. И предлага да им намерим кусури

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей - Божидар Димитров: Нямам нищо общо с Ларгото

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

Длъжен съм да съобщя на критикарите ми, че нямам нищо общо нито с идеята, нито с проекта, нито с изпълнението на Ларгото, заявява Божидар Димитров в писмо до „Площад Славейков“. Директорът на Националния исторически музей твърди, че позициите му за възстановката на римските руини на Ларгото са единствено „мнение по въпроса, така както го правят и други специалисти“.

Божидар Димитров представя списък с проектите, на които е идеен двигател и административен изпълнител. Историкът предлага „Площад Славейков“ да командирова Манол Глишев и останалите „яростни противници“ на посочените обекти, за им намерят „кусури“.

Г-н Димитров, благодарим за предизвикателството! Не е необходимо да командироваме когото и да е до тези старини – в потока от туристи често има и специалисти. Те с радост биха посочили достойнствата на съграденото от Вас!

Преди това обаче, нека представим на читателите на „Площад Славейков“ Вашето писмо и обектите, зад които стои Вашето име:

До
Редакцията на „Площад Славейков”

Във връзка с разгърналата се дискусия около реставрационните работи на Ларгото и други културно-исторически обекти в България и близката чужбина, в която често съм определян като автор на идеята, на проекта и изпълнител на работите по него съм длъжен чрез Вас да съобщя на критикарите ми, намиращи изява главно във Вашия сайт, че нямам нищо общо нито с идеята, нито с проекта, нито с изпълнението на Ларгото. В случая само изказвам мнение по въпроса, така както го правят и други специалисти, а за съжаление и много неспециалисти. Същото важи и за реставрациите на близо 30 крепости в страната. Някои с мнение в медиите съм одобрил, други порицал (Пернишката крепост). Ще припомня, че последната, реставрирана бутафорно с пластмаса, е по проект на арх. Кандулкова, един от яростните противници на реставрациите.

За да улесня Манол Глишев, г-ца Щурова и всички останали критикари, ще Ви моля да публикувате списък на обектите, на които съм автор на идеята да бъдат реставрирани и на тези, на които административно съм изпълнител.

Автор на идеята за реставрация и административен ръководител съм бил и съм на:

1. Боянската църква

2. Земенския манастир

3. Храм „Св. 40 мъченици” в Търново

4. Храм „Св. Кирил и Методий” в Созопол

5. Храм „Св. Николай Чудотворец” в Созопол

6. Крепостта в Созопол

7. Крепостта Урдовиза в Китен

8. Крепостта Акра в Черноморец

9. Храм „Св. Константин и Елена” в Одрин

10. Храм в с. Беранци, Република Македония

11. Голямата базилика в Плиска

12. Военното гробище в Ново село, Република Македония

13. Военно гробище-костница в с. Мало Чичево, Република Македония

14. Военен паметник на полковник Каварналиев в Македония (но поставен в Шумен)

15. Военен паметник „Фердинандова чешма” в Дойран, Македония

16. Военен паметник в с. Дреново, Македония

17. Военен паметник в с. Беранци, Македония

18. Военен паметник в с. Вълковия, Република Сърбия

Това е списъкът, за който нося отговорност за идеята и изпълнението на проектите, правени от експерти и одобрени от Министерството на културата след положително становище на НИНКН (в чужбина от съответните институти, аналози на НИНКН). Командировайте Манол Глишев и компания да намерят кусури. Аз съм насреща. Имам опит в битките с неграмотни хунвейбини – грантаджии в служба на чужди интереси.

Участвал съм в строителството на поне още 30-40 нови църкви и нови военни паметници, но те не влизат в обсега на дискусията, тъй като не става дума за стари обекти, а за съвсем нови. Все пак за сведение – църквите в кв. Меден рудник, Ахтопол, Неделино, с. Стряма, военни паметници в Омуртаг, Свиленград, Скопие и т.н.

Искрено Ваш
Божидар Димитров

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg