Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божидар Димитров: Овчаров не заслужава и 1 лев за разкопки

Археологът е недоволен от сумата, отпусната му за Перперикон - 80 000 лв.

Николай Овчаров иска по-висока субсидия за разкопки на Перперикон. - Божидар Димитров: Овчаров не заслужава и 1 лев за разкопки

Николай Овчаров иска по-висока субсидия за разкопки на Перперикон.

Николай Овчаров не заслужава и един лев за разкопки, пари трябва да се дават за стойностна археология, заявява директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в официално изявление, пратено до медиите.

Димитров е възмутен от твърденията на археолога, че „държавата е разпределила парите за разкопки по принципа „на всекиго по нещо”, вместо на 5-10 приоритетни обекта“. Проф. Овчаров настоява да му увеличат субсидията за разкопките на Перперикон.

Ето цялото изявление Божидар Димитров:

Ако комисията, съставена от най-именитите археолози на България, директори на музеи в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н., бяха послушали съвета на г-н Овчаров, то Перперикон нямаше да получи нито лев. От научна археологическа и историческа гледна точка пари щяха да получат разкопките в старите български столици – Плиска, Преслав и Велико Търново, Дръстър (Силистра), центрове като Несебър, Поморие, Созопол, големи римски градове като Дебелт, Рациария, Ескус, Никополис ад Иструм, Нове и т.н. Ето че станаха повече от десет и всеки от тях превъзхожда значително малкото провинциално антично и средновековно градче Перперек, превърнато (не мога да не призная това почти с възхищение) от проф. Николай Овчаров с отлична пиар кампания в хит на културно-историческия туризъм.

Според критериите, по които работи комисията, Перперек получи 80 000 лв. Отчетена бе не толкова научната стойност на разкопките там, колкото стойността на вече разработения като културно-исторически туристически продукт. Това е една от най-големите суми, отпуснати от комисията за един обект.

Ама парите не стигали, те не стигат на никого и никога, откак финикийците са ги измислили“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg