Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божидар Димитров посочи новия шеф на НИМ

Археоложката Бони Петрунова вероятно ще ръководи Националния исторически музей до обявяването на конкурс

Бони Петрунова е археолог с дългогодишен опит в проучването на средновековни крепости и некрополи.  - Божидар Димитров посочи новия шеф на НИМ

Бони Петрунова е археолог с дългогодишен опит в проучването на средновековни крепости и некрополи.

Не Министерството на културата, а Божидар Димитров съобщи пръв кой е новият директор на Националния исторически музей. Историкът го направи в ефира на телевизия „Bulgaria on Air“ в последния си работен ден начело на НИМ, 31 октомври. На 1 ноември в Министерството на културата все още не бяха готови с отговор на въпроса кой ще ръководи музея след Димитров, който се пенсионира. 

Пред „Bulgaria on Air“  Божидар Димитров заяви, че се познават добре с новия директор на НИМ, защото са работили заедно:

„Ще бъде доц. Бони Петрунова и е от едно друго място – Археологическия музей, така че аз съм винаги добре дошъл тук“.

Докато очаквахме потвърждение на новината от Министерството на културата, самата Бони Петрунова потвърди пред „Дневник“, че е поканена за поста. Ако бъде назначена, доц. Петрунова ще управлява Националния исторически музей до конкурс – „Площад Славейков“ научи, че конкурсът скоро ще бъде обявен. Предишният бе с един кандидат, след като Божидар Димитров се отказа – проф. Вера Бонева от УниБИТ.

Докато бъде подписана заповедта за назначаването на новия и.д. директор на НИМ, музеят ще бъде управляван от заместниците Иван Христов и Георги Найденов.

Бони Петрунова е археолог с дългогодишен опит в проучването на средновековни крепости и некрополи. Проучвала е крепостите Калиакра до Каварна, Лютица над Ивайловград, Урвич до София, Перистера в град Пещера. Работила е като зам.-директор на Археологическия институт с музей към БАН, където е сега, преди да поеме НИМ. Била е и зам.-министър във втория министерски мандат на Вежди Рашидов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg