Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Божидар Димитров за критиците на Ларгото: Хунвейбини и безделници

За гражданите във Фейсбук: Като нямат думи, няма да минават оттам и няма да гледат. Точка по въпроса

Според Божидар Димитров за руините край ЦУМ се изказвали „известни безделници“ като Манол Глишев. Снимка: Емил Георгиев - Божидар Димитров за критиците на Ларгото: Хунвейбини и безделници

Според Божидар Димитров за руините край ЦУМ се изказвали „известни безделници“ като Манол Глишев. Снимка: Емил Георгиев

Критиците на реставрацията на римските руини край ЦУМ са хунвейбини и безделници. Тези определения директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров даде от ефира на Би Ти Ви по адрес на Манол Глишев – след като публикации в „Площад Славейков“ на историка и журналиста Емил Георгиев предизвикаха силен обществен дебат (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Сред „виновниците“ за скандала Димитров посочи и Мария Щурова, потребител на Фейсбук. Вследствие на дебата работата на обекта бе спряна от министъра на културата Вежди Рашидов и днес се събира експертен съвет, за да определи бъдещето на проекта.

Според Димитров „това на Ларгото не е бутафория“, бутафория у нас имало само на Пернишката крепост и на патриаршеската базилика в Преслав. А дискусията била повдигната от неколцина граждани.

„Гражданите бяха Манол Глишев, известен безделник, неспециалист в тази област и никому неизвестната Мария Щурова. Те взимат отношение по въпроси, по които не са специалисти. Мария Щурова, тя фамилията й показва колко е нормална“, каза Димитров.

Гостът в Би Ти Ви оприличи противниците на възстановяването на Сердика на „китайските хунвейбини“ – по време на Културната революция в Китай през 60-те години, водена от Мао Дзедун, хунвейбините са били необразовани младежи, които са осъществявали терор срещу партийни комитети, както и срещу дейци на науката и културата.

Димитров коментира и хората във Фейсбук, които изказвали негодуванието си от работата по руините на Ларгото с израза „Нямам думи“:

„Като нямат думи, няма да минават оттам и няма да гледат. Точка по въпроса.“

Директорът на НИМ смята, че римска Сердика на Ларгото ще стане притегателна за туристите. Онова, което вършели специалистите от „Реставрация“ ЕАД, било световна практика. Колкото до идеята обектът да бъде покрит със стъклен покрив – Димитров твърди, че това няма да свърши работа:

„Ще го насерат гълъбите, вътре не може да се поддържа постоянна температура.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg