Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Божидар Димитров за пророчеството на Ванга: Има нещо вярно, оправяме се

Директорът на НИМ се раздразни от въпроси дали Бойко Борисов му е сърдит и дали се притеснява от това, че интелектуалци му искат оставката

„Има течаща вода, ама тя е от Охридското езеро. Македонците са я занесли там като са открили Марс“. - Божидар Димитров за пророчеството на Ванга: Има нещо вярно, оправяме се

„Има течаща вода, ама тя е от Охридското езеро. Македонците са я занесли там като са открили Марс“.

Божидар Димитров не вярва във вампири, но смята, че България е започнала да се оправя след бликването на кладенеца край Голямата базилика в Плиска – както Ванга му била предрекла лично преди години. Директорът на Националния исторически музей бе гост в предаването „Хвани ме, ако можеш“ на Нова телевизия, където криминален психолог анализираше артикулацията му, за да установи дали се казва истината. В крайна сметка се оказа, че Димитров е бил неискрен само веднъж – на въпрос за продажбата на свещената вода от първата българската столица.

„Не става дума за вярване или невярване – каза директорът на НИМ на въпрос вярва ли, че е свещена наистина водата от Плиска. – Аз казвам в какво са вярвали древните българи. Дали вярвам или не вярвам, това е друга тема. Аз вярвам в ефекта „плацебо“.“

На последвалия въпрос за продажбата на тази вода с един от българските ежедневници, Димитров отсече, че няма такова нещо и водата не се продава, а дарява. Именно това бе определено от криминалния психолог Тодор Тодоров като единствената неискреност в разговора – когато историкът се опитал да омаловажи факта, че вестниците все пак струват пари.

След казуса с продаваната свещена вода дойде и първото раздразнение на Божидар Димитров, според психолога. Той бе попитан дали премиерът Бойко Борисов му се е разсърдил, че го е „изкъпал“ с тази вода, която се оказала „не много чиста“.

„Какво значи мръсна вода? Аз само го напръсках, той не е пил вода, две-три капки. Нищо не ми е казал“, отвърна Димитров.

Директорът на НИМ не вярва и във вампири – дори и в онзи, открит в Созопол, чрез който Димитров се готвеше да превърне България във водеща туристическа дестинация, подобно на Трансилвания.

„Разбира се, че не вярвам във вампири – заяви историкът. – Аз не съм обявил за вампир, а казах, че това е човек, срещу когото е изпълнен ритуалът срещу вампирясване. Защо да е рекламна стратегия, аз нямам туристическа фирма, че да печеля с нея. Древните хора са вярвали във вампири. Те да – аз не.“

Божидар Димитров бе върнат и към темата с интелектуалците, които преди време поискаха оставката му заради намеренията да се възстанови Голямата базилика в Плиска. Това бе и вторият път, когато криминалистът заяви, че интервюираният се е подразнил.

„Кои бяха тези общественици? Никак не се уплаших – каза той. – Сред тъй наречените общественици има един професор, Ивайло Дичев – известен сноб и един професор, бивш марксист (бел. ред. – Калин Янакиев).“

Божидар Димитров използва лекия присмех във въпрос на водещата какво ще стане, ако се напръска с водата от Плиска вампира от Созопол, и го насочи отново в атака срещу проф. Янакиев:

„Изискват се определени знания, но не се притеснявайте. И Калин Янакиев, който е богослов, ги няма. Не може да направи разлика между баптистерий и аязмо. Аязмо значи свещен кладенец, има го във всяка древна църква, има го и в много съвременни църкви“.

Историкът се върна и към друга любима своя тема – Ванга, която предрекла, че България ще се оправи, когато бликне вода от Плиска. Тук Божидар Димитров смело влезе и в полето на икономиката, като извади цифри – нарастване на брутния вътрешен продукт у нас с 2,4% от началото на годината:

„Ванга това ми каза, аз съм длъжен да го разкажа, случило се е. Аз съм разказвал, че два пъти съм отказвал нейни повиквания, викала е специално мен и не съм отишъл. Едва на третия път съм отишъл, защото съм бил наблизо. И като се замислиш, има нещо вярно в това. 2,4 е нарастването на брутния вътрешен продукт през шестмесечието на тази година, а очаквахме 0,8. Аз съобщавам факти, вие ги тълкувайте както искате. Дали това се дължи на водата в Плиска, или на световната икономическа конюнктура – не знам“.

Димитров не пропусна да се закачи и с Македония, като обяви, че не говори за съседите ни със снизхождение, а с чиста подигравка, защото сериозен дебат с тях не може да се води. Когато по-късно в разговора пък се заговори за свещената вода и това, че е открита течна вода на Марс, той се пошегува:

„Има течаща вода, ама тя е от Охридското езеро. Македонците са я занесли там като са открили Марс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg