POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брадатата жена спечели „Евровизия“: Ние сме неудържими!

Хомофобите донесоха победата на Кончита Вурст

Кончита Вурст победи с песен, повлияна от филмите на Джеймс Бонд. - Брадатата жена спечели „Евровизия“: Ние сме неудържими!

Кончита Вурст победи с песен, повлияна от филмите на Джеймс Бонд.

Брадатата жена Кончита Вурст грабна победата на „Евровизия“ в Копенхаген, Дания. Това е вторият травестит след Дана Интернешънъл (1998 г.), който печели конкурса.

„Ние сме неудържими“, заяви победителката, чието родно име е Томас Нойвирт. Песента, донесла й/му първото място, се нарича „Да изгрееш като феникс“ и оглави класирането с 290 точки. Среброто спечели Холандия, а Швеция остана трета. Шоуто бе наблюдавано от 180 млн. зрители от 45 страни.

Мнозина определиха победата на наденицата, пардон – Вурст, за предварително изчислена. Кончита се е прецелил в европейската хомо общност, която е сред най-активната сред публиката на „Евровизия“. Съзнателно обаче са били активизирани и антигей настроенията на консервативните европейци и по-специално на руснаците. Те, разбира се, не се сдържаха и се изказаха крайно срещу участието на австриеца. Русия, Беларус и Армения дори поискаха отстраняването на Вурст. Руският политик Виталий Милонов нарече участника „перверзник“, а състезанието „развъдник на содомия“. На това Кончита отговори: „Благодаря за вниманието! Аз съм просто един певец в страхотна рокля, с голяма коса и брада“.

Тази година България не участва в „Евровизия“, защото парламентът намали бюджета на БНТ, която държи правата на конкурас у нас. Това обаче не намали интереса на българите към състезанието, чието спечелване от години поражда ожесточени дискусии. А сега, когато победата грабна травестит, коментарите у нас са неудържими.

„Да бяхме изпратили Азис – по-добър певец е и много по-умен от брадатата гъска Кончита, – гласи един от десетките коментари на българите във фейсбук. – А че Кончита беше избрана по чисто политически причини, е повече от ясно. Тя си го и каза, преди да припадне от радост: We are unstoppable! Цялата Евровизия – безумен кич, а Кончита – върхът на кича.“

Вижте изпълнението на Кончита Вурст, което й/му донесе победата:

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90