Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брайън Мей, астрофизикът, който сам стана звезда

Първа среща с легендата от „Куийн“ в зала 1 на НДК

Брайън Мей ще акомпанира на Кери Елис в зала 1 на НДК. Но дори и ако само стоеше на сцената и се усмихваше, Мей пак ще е главната фигура в шоуто – защото е един от най-великите китаристи на рока.  - Брайън Мей, астрофизикът, който сам стана звезда

Брайън Мей ще акомпанира на Кери Елис в зала 1 на НДК. Но дори и ако само стоеше на сцената и се усмихваше, Мей пак ще е главната фигура в шоуто – защото е един от най-великите китаристи на рока.

Брайън Мей ще свири в зала 1 на НДК довечера. Не с „Куийн“ (от великата някога четворка творчески активни днес са само той и барабанистът Роджър Тейлър), не дори и с групата, която се нарича „Куийн“ с вокалист Адам Ламбърт (какъв „Куийн“ без Фреди?!), а с Кери Елис.

Нейното име доскоро вероятно не е говорело нищо на 99% от българската публика. Знаели са го само тези няколкостотин или няколко хиляди, които следят внимателно кариерата на Брайън Мей, който вече има един концертен албум с нея и е продуцирал друг. Кери Елис е окей – пее хубаво, с разбиране и уважение, песните на „Куийн“, „Бийтълс“ и т.н. Но ние ще сме там заради Брайън Мей, пък макар и в ролята на човека, който акомпанира.

Това, разбира се, не е вярно. Дори и ако само стои на сцената и се усмихва, Мей пак ще е главната фигура в шоуто. Не само, защото има „Куийн“ в CV-то си, а и защото е един от най-великите китаристи на рока. И въобще, „Куийн“ наистина не могат да съществуват без Фреди, но не могат и без когото и да е от останалите трима, особено без Мей.

На практика всички композиции на „Куийн“ дължат своето легендарно звучене както на гласа на Фреди Меркюри, така и на уникалния китарен стил на Мей – в няколко случая гласът е неговия (Брайън пее в хитове като 39, Who Wants To Live Forever, Flash…).

И много често на песните му…. Негови са Keep Yourself Alive, Now I’m Here, Stone Cold Crazy, The Prophett’s Song, We Will Rock You, Sail Away Sweet Sister, I Want It All, Too Much Love Will Kill You, The Show Must Go On… все песни, без които „Куийн“ не би бил „Куийн“.

https://youtu.be/MOhuK7aZayw

Вълшебните хармонии, постигнати с гласовете на Меркюри, Мей и Тейлър (а понякога само на Меркюри), Мей произвежда сам с китарата си. Затова и до средата на кариерата на групата на всеки албум има специално означение: „В записите не са използвани синтезатори“ – не беше лесно да се повярва, че китарата е способна да пресъздаде толкова широка гама от звуци.

Брайън виртуозно използва различни техники на свирене – според огромното стилово разнообразие на репертоара на „Куийн“ – сравним само с този на Бийтълс. И също както своя идол Харисън, Брайън експериментира със звученето, като използва и други музикални инструменти – от самоделно банджо до арфа.

https://youtu.be/p0AODHIlZ8I

Освен всичко дотук, Брайън е създателят на „Куийн“. Когато през 1965 завършва гимназия с отличие и е приет във факултета по астрофизика, вече има полуученическа група. Но всички очаквания са били, че през професионалния си живот ще се занимава с изучаване на звездите – а не че сам той ще стане звезда, рок звезда.

Независимо от успеха на „Куийн“, Брайън Мей никога не забравя астрофизиката. През 2007 г. той се яви на устен изпит за защита на доктората си и вече се нарича доктор Брайън Мей. Публикациите му включват две научни статии в списание „Нейчър“ от 1972 и 1974 г. и съавторство в книгата Bang! The Complete History of the Universe (бел. ред. – „Бум! пълна история на Вселената“), заедно с Патрик Мур и Крис Линтоф, 2006 г.

Брайън Мей няма научна титла в музиката, но ако имаше, би трябвало да е нещо повече от академик.

Младият Брайън Мей с телескоп. Кой да предположи, че вместо да наблюдава звездите, сам ще се превърне в такава?

Младият Брайън Мей с телескоп. Кой да предположи, че вместо да наблюдава звездите, сам ще се превърне в такава?

През 1968-а, когато първата му група, наречена 1984 (по романа на Оруел), се разпада, Брайън пуска обява, че събира нова група. Така около него се появяват барабанистът Роджър Тейлър и басистът Джон Дийкън. С таланта си на композитор и певец Фреди добавя финалния щрих върху бъдещата машина за шедьоври.

Така е създадена легендата „Куийн“.

Фреди и Брайън в ранните години на „Куийн“

Фреди и Брайън в ранните години на „Куийн“

Въпреки всички различия, четиримата остават заедно до смъртта на Фреди през 1991 г. Обединява ги общата им страст към музиката, а огромната част от творчеството им вече 30-40 години не остарява и изпълва ефира, за да чуят и по-младите какво е добрата музика, преди да си пуснат новия хит на Бийонсе, Кание Уест, Лейди Гага или дори… Азис.

Така че каквото и да ни чака довечера в зала 1 на НДК… колкото и този проект на Брайън Мей да няма нищо общо с „Куийн“, той няма да е за изпускане.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg