Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Брат на нашия площад „Славейков“ в Италия

Книжният площад в Катания носи името на краля на Сицилия Федерико ди Свевия (1194 - 1250). Снимка: Елина Нинова - Брат на нашия площад „Славейков“ в Италия

Книжният площад в Катания носи името на краля на Сицилия Федерико ди Свевия (1194 - 1250). Снимка: Елина Нинова

Книжните пазари са честа гледка през уикенда в големите градове на Европа, има ги и по площадите на малките градчета в Италия – и никой не се впечатлява, че сергиите са овехтели, и даже не са само сергии. Разхождайки се в Катания, Сицилия, попаднах на пиаца „Федерико II ди Свевия“, превърната в книжен площад.

Чаровно, неформално място, пълно с книги – стари и нови – наредени в шкафове, на маси и в миниатюрна книжарничка. Площадът е пълен най-вече с местните хора – приятни, артистични и забавни. Децата са насядали на земята, заслушани в книжка, която им четяха… Но слушахме и ние, възрастните.

Почувствах се като у дома си. В атмосферата на нашия площад „Славейков“ (италианският е значително по-малък), на ул. „Шишман“, когато „София диша“.

И към всичко това идеално пасна една домашна лазаня, която предлагат на самообслужване. Разполагаш се между книгите или където ти падне, а наблизо забезлязваме и готвача на това ястие, напомнящ едновременно на Зорба Гъркът и Серж Гинсбург – отдал се е на хубавото време и на историята от книжката.

Снимка: Елина Нинова

Снимка: Елина Нинова

Снимка: Елина Нинова

Снимка: Елина Нинова

Снимка: Елина Нинова

Майсторът на лазанята. Снимка: Елина Нинова

Снимка: Елина Нинова