Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Братчетата на Гаврош му отидоха на гости в Софийската опера

1000 деца от Перник гледаха на 10 януари мюзикъла „Клетниците“ в Софийската опера по инициатива на Община Перник. Снимка: Николай Варадинов/Булфото - Братчетата на Гаврош му отидоха на гости в Софийската опера

1000 деца от Перник гледаха на 10 януари мюзикъла „Клетниците“ в Софийската опера по инициатива на Община Перник. Снимка: Николай Варадинов/Булфото

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Не знам доколко Община Перник вкупом притежава усет за ирония, но събитието, с което толкова се гордее, е блестящ пример за такава. Чудя се дали е възможно все пак някой чиновник да си е дал сметка какво се случва: деца, лишени от вода – от елементарна житейска нужда, от базово човешко право, също като децата от „Клетниците“ – гледат Гаврош и Козета.

Дали децата са разбрали, че става дума и за тях, когато на сцената връстницата им Козета мъкне тежката кофа с вода, донесена от далечна и тъмна гора? Дали поне на едно от тях му е дошло наум, че може да замести Гаврош на барикадата, за да извоюва права, които са му отнети?

Да изпратиш 1000 деца, които живеят в обезводнен град, на „Клетниците“, е дебелоочие и опасна игра. Те са малки и жадни, но все пак разбират – нищо не се е променило, въпреки че става дума за събития отпреди два века.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Предполагам, че една от големите атракции на „оперния ден“ за тези 1000 деца е била чистата и лъскава тоалетна в Операта. Представям си опашките, които са се извивали покрай работещите чешми там.
Децата са с изострено чувство за справедливост. Често то надделява над благодарността. Така и трябва да бъде. Някой ден тази институционална гавра с малките перничани ще се върне като бумеранг към властта. Както е станало някога в революционен Париж.

Пиарът на Община Перник, която има средства да изпрати деца в София за мюзикъл, но няма инструменти да им осигури вода, е безсилен опит да се прикрие мръсотията с лъскав брокат.

И за да влезем в риториката на епохата, вдъхновила „Клетниците“, можем да наречем общинарите на обезводнения град „новите марии антоанети“.

Като няма вода, гледайте опера, деца.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3