Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брате, как сладко звучи в ушите българский язик!

 - Брате, как сладко звучи в ушите българский язик!

Да публикувам и аз нещо по случай 24 май, но с дължимото закъснение, за да не прозвучи твърде солено шегата. Още повече, че аз нямам за цел да омаловажавам българския език, с който си вадя хляба от 15 години и който е основният инструмент на моето призвание и главно житейско начинание.

Българският език има много малко съюзници, а и познавачи като мен. Но известна подигравка и ирония тук наистина има, понеже ние много често смятаме за „стари български“ думи, в които всъщност нищо българско няма и които са все турцизми и гърцизми. Ето защо аз си поставих за цел да напиша един откъс във „Възвишение“, в който да има само турцизми и гърцизми, доколкото е възможно, и ето какво се получи:

„Слязохме по ръта и през тамошний боаз се спуснахме покрай едно дере надолу към чаира (зеленотревний кър) и пътем влязохме в една кория с чинари, къде найдохме един бунар (геран), коджа голям и много сладък, но цял обрасъл с колендро и от туй тъй смърди, че гледахме по-бързо да се куртулисаме от там, че после вече се заспускахме към чигралака, да видим ще ли там намерим нещо да го гетирдисаме, понеже видяхме два кьопека да тичат, та си викаме: тук може и някоя къшла да има. А през цялото туй време Тодор пееше една народна песен за Кара Феиз кърджалията – „Харамия на читаци думаше“. Брате, как сладко звучи в ушите българский язик! Машалла и аферим на българский язик!“

От страницата на Милен Русков във фейсбук

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС