Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Братството на „добрите мъже“, които задават посока на историята

Владимир Левчев с книга за масонството отвъд митовете (откъс)

Снимка: „Площад Славейков“ - Братството на „добрите мъже“, които задават посока на историята

Снимка: „Площад Славейков“

Масонството, възникнало официално в самия край на ХVІ и началото на ХVІІ век, през цялото време на съществуването си носи ореола на нещо непознато, забранено, тайнствено и недостъпно. Съвсем обяснимо за „тайно общество“.

Но тайни при масоните са само ритуалите им, които предават вътре в затворения им кръг знание за посветени. Подобни на масонството са били много общества в човешката история, макар никое от тях да не е обвито с толкова много легенди и митове, опасения и възторзи.

Конспиративните теории, нароили се във вековете, най-често утвърждават, че масоните управляват света. Това до известна степен е вярно, защото в тази организация се събират „добрите мъже“ – хората с позиция, интелект, възможности – духовни и материални. Те наистина управляват света, но не защото са масони, а защото масони стават само издигнатите духом.

Едно от най-важните условия за приемането в ложа е вярата в един създател на вселената, когото те наричат Великия архитект. Тази вяра не е обвързана с религия, масоните принадлежат към различни религиозни деноминации. Те могат да имат различни политически убеждения, различен социален статус, но възприемат себе си като братя.

Историята на масонството е историята на света от Просвещението насам. Затова книгата на Владимир Левчев „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“, издавана от Ентусиаст“, разкриваща реалната роля на масонските ложи в историческите процеси, е особено важна за разбиране на истината за масонството отвъд митовете.

Наистина ли масонството е всемогъщо тайно общество, което управлява целия свят? Създадена ли е Америка от масони? Религия ли е масонството? Или сатанински култ? С помощта на редица документи и лични свидетелства на видни масони Владимир Левчев дава просветление върху спорните въпроси по отношение на свободното зидарство и неговата история.

Предлагаме ви откъс от „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“, предоставен от издателство „Ентусиаст“.

Първа част
Същност на масонството като социално явление и философия

Що е масонство?

Много хора, включително и много масони, които не познават детайлно историята и философията на своето братство, са си задавали този въпрос през последните три века. Но никой още не е дал окончателен и пълен отговор. Дори за тези, които имат необходимото знание, въпросът винаги остава отворен за нови и по-задълбочени интерпретации.

Същността и ролята на масонството – още известно като Свободно зидарство, както обикновено се превежда английското Freemasonry, а в по-стари текстове франкмасонство – е обект на множество конспиративни теории. Тези теории, най-често представящи масонството като глобално тайно общество, което управлява задкулисно света, са доста популярни и мнозина ги приемат за истина.

Наистина ли масонството е едно мощно тайно общество, което управлява целия свят? Религия ли е масонството? Или е сатанински култ?
Или е еврейска конспирация? Или – според друга теория – е антикатолическа конспирация на протестанти и заговор срещу папата? Или е еврейско-християнска конспирация срещу мюсюлманите? У нас рядко се набляга на религиозния момент, но мнозина смятат, че масонството е някаква международна мафия, чиято единствена цел е членовете ѝ да се подкрепят взаимно – финансово и политически.

Вярно ли е всичко това или нещо от това?

Въпросите за масонството, на които множество популярни книги и интернет страници претендират, че дават отговор, имат кратък такъв. Не, не е вярно. Масоните не управляват света. Масонството не е религия, нито е сатанински култ. То не е нито еврейска, нито християнска, нито каквато и да е друга религиозно-политическа конспирация. Не е и международна мафия. Но какво е тогава?

На този въпрос е посветена първата глава на настоящата книга. След като отговорим на него, ще погледнем и към историята и ще се опитаме да дадем отговор и на още един въпрос: Какъв е приносът на масоните и на масонството към идеите на Просвещението? Редица видни масони са участвали в буржоазните революции, които материализират тези просвещенски идеи през XVIII, XIX, та дори и през XX век. Връзка на масонството (или масоните) със създаването на модерната демократична държава, възникнала в условията на свободен пазар по света, наистина съществува.

Дефиниция за масонство

Свободното зидарство според собствената си дефиниция е фратернално общество (т. е. братство) на свободни мъже с различни професии, националности и религии, които вярват в едно Висше същество, или Висш разум, наричан от масоните Архитект на Вселената. Това е една просвещенскадеистична представа за Бог, която обединява аврамическите религии с рационалистическата идея за първопричината на причинно-следствените отношения в света, за света като разумен проект. Понятието „Архитект на Вселената“ може да включва всички монотеистични религии.

Масоните са се задължили да спазват законите на своята държава, но също така да проявяват толерантност към своите братя с други религиозни и политически разбирания и от други държави. Масоните задължително трябва да вярват в Бог (макар и по един рационалистичен философски начин) и въпреки че между тях е имало много изявени политически фигури и революционери, разговори на религиозни и политически теми са забранени в масонските ложи. Това е било много важно по време на Реставрацията в Англия, след края на Гражданската война (1642 – 1651), когато е имало нужда от помирение между пуритани и англикани.

Ложите учат своите членове да бъдат добри граждани и хора с висок морал. Масоните често се занимават с дарителство и филантропия. Толерантността и респектът към другите, към религиозно и политически различните, към всеки свободен индивид са важни за масоните не само в ложата.

Според една известна дефиниция от XIX век Свободното зидарство е „своеобразна морална система, завоалирана в алегории и илюстрирана със символи“ (a peculiar system of morality veiled in allegory and illustrated by symbols). Според масоните тяхната морална цел е „да приемат добри мъже, за да ги направят още по-добри“, като им помогнат да се самоусъвършенстват. Но ложата не може да направи от лошите хора добри. Масоните освен това нямат някаква специфична за тях морална идея, различна от общите идеи на хуманизма, уважението към всеки индивид и равенството на всички индивиди пред закона. „Добрите мъже“ могат да бъдат хора от всички обществени прослойки, религии и раси.

Сравнително лесно е да се дефинира масонството като международно фратернално общество. То е световна организация без централно управление, но с общи правила и норми. Но ако говорим за масонството като философия, това е една изключително сложна и покрита в мистерия идейна доктрина. Масонските символи, знаци за разпознаване и ритуали са тайни и се предават устно от майстор на чирак и от поколение на поколение. Всеки масон може да каже открито за себе си, че е такъв, ако желае, но не за други свои братя. Макар че ритуалите са тайни, още в края на XVIII век, вследствие на „предателство“, е публикуван ритуал на английска ложа.

Масонството не е централизирана организация. Поради устния характер на предаването им (в ритуала „Ейншънт“, който се ползва в САЩ, и до днес нищо не се чете при провеждането му, а се учи наизуст), масонските ритуали и знаци могат да варират от държава в държава и дори от ложа в ложа. Всяка отделна ложа под юрисдикцията на Великата ложа (т.е. върховната ложа на страната или на щата в САЩ) също има своя относителна вътрешна автономия, макар че има определени правила, които трябва да се спазват стриктно, за да бъде ложата регулярна. Всяка Велика ложа по света е независима, макар че трябва да бъде призната от другите. Ситуацията е подобна на тази при православните църкви или при епископалните, т.е. англиканските. Те са автономни, но е необходимо взаимно да се признават за регулярни.

Великите Майстори, както и Майсторите на ложи се избират с тайно гласуване и имат определен ограничен мандат. Няма „папа“, „патриарх“, или „генерален щаб“ на масонството никъде по света. Няма и столица на масонството. Все пак английската ложа фигуративно може да се нарече ложа майка на всички останали световни ложи в света поради това, че е първата, която е създадена.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90