Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три филма на Чучкови финансирани от Европа, но не могат да започнат снимки

Българското кино блокирано от съдебните дела на Росица Караджова

Виктор и Борислав Чучкови - Три филма на Чучкови финансирани от Европа, но не могат да започнат снимки

Виктор и Борислав Чучкови

Три филма на братя Чучкови получиха финансиране от Европейската програма „Творческа Европа“ – „Снимка с Юки”, „Шекспир като улично име” и The Sound of Stones. Първите два бяха класирани за субсидия и от Националния филмов център, но парите бяха блокирани от 22-годишната Росица Караджова, която е завела дела в различни съдебни инстанции за нарушения на НФЦ.

Заради съдебните дела обаче Чучкови няма да могат да започнат снимки, парите от Европа са за СЪфинансиране и при създалия се правен казус не е ясно кога и дали въобще тези филми ще бъдат реализирани.

„Подкрепата директно от програма на Европейския съюз в Брюксел, при огромна директна конкуренция наравно с всички европейски държави, без квоти, и международно жури, потвърждава несъмнените качества на тези три проекта за игрални филми, както и на професионалните качества на продуцента. Сега остава българският съд да реши по най-бързия начин възникналите спорове във Филмовия център, защото при така създалата се ситуация филмите може и да не се осъществят“, обяснява Виктор Чучков-син.

„Творческа Европа“ е нова програма на Европейската комисия за подпомагане на кино, телевизия, музика и литература. Целта й е създаване на аудио визуални продукти, които да достигнат до нова публика из цяла Европа и да допринесат за опазването на културното и езиковото многообразие.

„Снимка с Юки” е по разказ на Мирослав Пенков от сборника „На Изток от Запада“. Филмът ще разкаже за младо семейство емигранти в Америка – българин и японка, които пристигат в България за ин витро процедура. След нелеп инцидент, който отнема живота на малко дете, животът им се променя завинаги. Проектът е по сценарий на Димитър Стоянович, режисьор е Лъчезар Аврамов.

„Шекспир като улично име” е историята на момче, което обича да пише, обожава да чете Шекспир и знае много за живота на улицата. Данко е на 17 и има два таланта – актьорската игра и юмручния бой. В този филм той трябва да избере единия от тях, с който да порасне, за да спаси живота на най-близкия си човек, да се пребори за любовта си и да намери себе си. Сценарист и режисьор на лентата е Валери Йорданов.

„The Sound of Stones”, копродукция с Германската One Two Films, е исторически трагикомичен мюзикъл за живота на майка и син, които пристигат в Берлин след края на Втората световна война, където едно дългоочаквано завръщане ще се окаже не край, а начало. Сценарист и режисьор е Ян Спекенбах.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС