Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Братя не само по оръжие

Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев излизат заедно на сцената на зала „България“

Веско Пантелеев-Ешкенази (вляво) и Мартин Пантелеев ще изпълнят в дует  Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Братя не само по оръжие

Веско Пантелеев-Ешкенази (вляво) и Мартин Пантелеев ще изпълнят в дует Концерт за две цигулки от Йохан Себастиан Бах. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Страстта към музиката при мнозина изпълнители идва по наследство. Оркестрите пък, сами по себе си са като големи семейства, в които братските чувства често са по-силни и от тези между роднини. Но се срещат и семейства, от които са произлезли много музиканти – а когато излизат заедно на сцената, понякога пренасят хармонията в личните си отношения и в изпълнението.

Такова чувство може би ще изпита публиката на 18 април в столичната зала „България“, когато братята Веско Пантелеев-Ешкенази и Мартин Пантелеев ще излязат на сцената заедно със Софийската филхармония. И двамата са цигулари, и двамата дирижират, първият се изразява най-често с цигулката, вторият – на диригентския пулт. Сред близките им роднини има наистина много музиканти, и все пак още не са се събирали всички заедно в един концерт. Но ако не са на сцената, те често са сред публиката – там ще бъде и баща им Пантелей Пантелеев, кларинетист, дългогодишен музикант в Софийската филхармония, който същия ден ще има рожден ден.

На 18 април ще прозвучи Концертът за две цигулки на Бах, в който двамата братя ще бъдат солисти. В програмата на концерта са още Шакона „Червената цигулка“ от Корлиано, „Севдана“ на Георги Златев-Черкин и Симфоничната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов. На диригентския пулт ще бъде Мартин Пантелеев.

Това е първият концерт на Веско Пантелеев-Ешкенази у нас след гастрола му с „Концертгебау“-Амстердам през юни 2018-а в зала 1 на НДК – определен от читателите на „Площад Славейков“ за „Събитие на годината“. Ще бъде и единственият с негово участие в България през този музикален сезон – 90-и юбилеен за Софийската филхармония. Затова освен на бащата на двамата братя, концертът ще бъде посветен и на Саша Попов – основател на Софийската филхармония.

Билетите за концерта са почти изчерпани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС