Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Братя в мултивселената на Софийската филхармония

Даниел и Андреас Отензамер, първи кларинетисти съответно на Виенската и Берлинската филхармония, с общ концерт в Зала „България“

Андреас (вляво) и Даниел Отензамер. Снимки: Личен архив - Братя в мултивселената на Софийската филхармония

Андреас (вляво) и Даниел Отензамер. Снимки: Личен архив

Двама братя със световни кариери влизат в мултивселената на Софийската филхармония. Даниел и Андреас, братята от музикалната фамилия Отензамер, ще излязат пред публиката в Зала „България“ на 14 септември. Суперсилата им се припокрива – и двамата владеят кларинета, като Даниел е първи кларинетист на Виенската филхармония, а Андреас е на същата позиция в Берлинската филхармония.

В София Даниел ще бъде солист, а брат му ще дирижира в програма с Вариации върху една тема от Хайдн за симфоничен оркестър на Йоханес Брамс; Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор на Моцарт и Симфония № 1 „Пролетна“ в си бемол мажор на Роберт Шуман.

Като солист Даниел Отензамер има опит с реномирани оркестри, сред които Виенската филхармония, Симфоничният оркестър на NHK, Оркестърът на Моцартеум Залцбург с диригенти като Лорин Маазел, Густаво Дудамел, Андрис Нелсънс, Адам Фишер и др.

Отдаден камерен музикант, той си сътрудничи с Даниел Баренбойм, сър Андраш Шиф, Барбара Бони, Томас Хемпсън, Боби Макферин, Миша Майски, Хаген Квартет и много други. Сред записите му се откроява колекцията от 7 компактдиска, наречена „The Clarinet Trio Anthology“ –  изчерпателен запис на репертоара за кларинет, виолончело и пиано с Щефан Конц и Кристоф Тракслър.

Даниел Отензамер е член на „Philharmonix“, звезден ансамбъл, основан от членове на Виенската и Берлинската филхармония, който надхвърля стилистичните граници и е удостоен с наградата „Opus Klassik“ през 2018 г.

Неговият брат Андреас Отензамер е познат с музикалното си майсторство и гъвкавост като кларинетист, артистичен директор и диригент. Учи дирижиране при професор Николас Паске (Ваймар) и усъвършенства таланта си при Рикардо Мути, Яап ван Зведен и професор Йоханес Шлайфли (Цюрих). Асистирал е на маестро Франсоа-Ксавие Рот в Лондонския симфоничен оркестър.

Андреас Отензамер е артистичен директор на фестивала „Lotte“ в Сеул, Корея, и на фестивала „Bürgenstock“ в Швейцария. Освен Софийската филхармония, през сезон 23/24 Андреас ще дирижира Токийския симфоничен оркестър и ще направи своя дебют със Симфоничния оркестър на NHK в програма, изцяло посветена на Йоханес Брамс. Следващите му диригентски дебюти ще бъдат с оркестъра Метрополитън Монреал, Сеулската филхармония, Камерния оркестър на Потсдам и камерния оркестър „Liszt“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90