Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Братята Рубен са новите собственици на непоказваната картина на Ван Гог

„Сцена от улица в Монмартър“ отиде у второто най-богато семейство на Острова

Братята Саймън и Дейвид Рубен. Снимка: Фондация „Рубен“ - Братята Рубен са новите собственици на непоказваната картина на Ван Гог

Братята Саймън и Дейвид Рубен. Снимка: Фондация „Рубен“

Новите собственици на „Сцена от улица в Монмартър“, непоказвана картина на Ван Гог до продажбата ѝ на търг от миналата седмица, са двамата братя милиардери Рубен, британски бизнесмени, занимаващи се с недвижими имоти. В необичаен търг в парижкия клон на „Сотбис“ произведението се продаде два пъти за една вечер, като от аукционната къща отмениха първата продажба, позовавайки се на „грешка в наддаването“. Грешката, оказва се, е в това, че потребителят, който предложи най-високата цена (14 млн. евро) при наддаването първия път, всъщност няма нито финансовата възможност, нито интереса да си позволи произведения на Ван Гог, пише „Арт Нюзпейпър“.

Вижте още: НЕПОКАЗВАНА КАРТИНА НА ВАН ГОГ СЕ ПРОДАДЕ НА ТЪРГ ДВА ПЪТИ ЗА ЕДНА ВЕЧЕР

Семейство Рубен са второто най-богато семейство на Острова, богатството им възлиза на 16 млрд. паунда, по изчисления на „Сънди Таймс“. Двамата са популярни предимно във Великобритания, но новата им арт придобивка е доказателство, че дори хора, натрупали сами богатството си, може някой ден да окачат шедьовър на Ван Гог във всекидневната си, отбелязва Мартин Бейли, експерт по творчеството на нидерландския художник, който води ежеседмична рубрика в изданието.

Историята на Саймън и Дейвид започва от Мумбай, Индия. Двамата се раждат в семейството на евреи с иракски произход и пристигат във Великобритания като тийнейджъри през 50-те. Дейвид си намира работа в бизнеса с метали за скрап, Саймън работи във фабрика за килими. По-късно той купува най-старата компания за производство на килими във Великобритания и когато приходите му нарастват достатъчно, инвестира в бизнеса с недвижимо имущество. През 70-те и 80-те години приходи им носи както бизнесът с килими, така и инвестициите им в имоти. Но истинският успех ги спохожда през 90-те, когато стъпват на руския пазар с метали. Днес двамата братя са водещо име в света на недвижимите имоти, управляват и благотворителна фондация, инвестирала 80 млн. паунда в Оксфордския университет за основаването на нов колеж.

Арт колекцията на семейство Рубен се управлява от дъщерята на Саймън – Лиза. Възпитаничка на Института по изкуство към „Сотбис“, тя работи в отдела на тръжната къща за съвременно изкуство в Лондон, но напуска преди няколко години. Нейно е решението семейството да се включи в наддаването за „Сцена от улица в Монмартър“, предложена на пазара от клона на бившия ѝ работодател в Париж.

Винсент Ван Гог, „Сцена от улица в Монмартър“, 1887 г. Репродукция: „Сотбис“

Тя наддава анонимно чрез представител на „Сотбис“ (Самюъл Вале) в Лондон и като неин основен опонент за картината се оформя азиатски колекционер. Цената вече е далеч над първоначалната оценка от 5-8 млн. евро, когато закъснял потребител се включва в наддаването от интернет. Само секунда след тропването на чукчето за „продадено“, той предлага 14 млн. едро и „Сотбис“ приема предложението му.

Мистериозният колекционер обаче отказва да плати, а по-късно се оказва, че дори и да промени решението си, няма нужните средства. Така картината, продадена вече веднъж за 14 млн. евро, е предложена отново в края на търга, за да се продаде за 11,3 млн. евро (13 млн. евро с таксите).

„Сцена от улица в Монмартър“ е предложена на търг от френско семейство, пожелало да остане в анонимност. Платното е в семейната им колекция повече от 100 години и може би са били разочаровани да видят как цената му пада с 2,75 млн. евро само за минути. Независимо от това, продавачът все пак трябва да отчете печалба – през 1920 г. предшествениците на семейството са купили картината на цена, еквивалента на днешни 1000 долара.

Компания на творбата на Ван Гог в колекцията на семейство Рубен са предимно произведения от ХХ в. – Модиляни, Уорхол, Баския, Норман Рокуел и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg