Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бразилски графити артисти нарисуваха стенопис с български шевици в София

София е първата избрана точка за създаване на художествената серия „Пътеводители“, следва Париж

Това е първият стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен по новите правила на общинския съвет за подпомагане на графити артисти. Снимка: Стопкадър - Бразилски графити артисти нарисуваха стенопис с български шевици в София

Това е първият стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен по новите правила на общинския съвет за подпомагане на графити артисти. Снимка: Стопкадър

Бразилски визуални артисти нарисуваха огромен графит в София, като включиха в изображението и български шевици, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев във фейсбук профила си.

Стенописът на ул. „Гурко“ 68 е дело на Робезио Маркс и Тереза Декинта, бразилски творци от Acidum Project, които са в столицата по покана на Посолството на Федеративна република Бразилия. Картината е част от художествената серия „Пътеводители“. Бразилските графити артисти са го изработили в сътрудничество с българските си колеги Деляна Ангелова и Йоан Ценков.

България е първата спирка на бразилското арт дуо в осъществяването на художествената серия. Маркс и Декинта заминават утре за Франция, за да създаде втория персонаж от поредицата върху стена от градското пространство на Париж.

Това е първият стенопис на жилищна сграда в центъра на София, изработен по новите правила на общинския съвет за подпомагане на графити артисти, уточнява председателят на СОС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90