Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Брекзит невъзможен без одобрение на парламента

Раздялата на Великобритания с ЕС се отдалечава във времето, ако въобще се случи

Главният ищец по делото срещу задействането на чл. 50 Джина Милър след решението на Върховния съд, превърнало се в тежък удар по плановете на британското правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Брекзит невъзможен без одобрение на парламента

Главният ищец по делото срещу задействането на чл. 50 Джина Милър след решението на Върховния съд, превърнало се в тежък удар по плановете на британското правителство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плановете на британската министър-председателка Тереза Мей да задейства механизма за излизане от Европейския съюз ще трябва да претърпят сериозни промени след сензационното, според мнозина, решение на Върховния съд, че без одобрението на парламента Брекзит не може да има, съобщава „Индипендънт“.

Трима съдии решиха, че премиер-министърът няма право да задейства член 50 от Лисабонския договор, отключващ процедурата по напускането на ЕС, без участието на двете камари на парламента – където привържениците на излизането от ЕС нямат мнозинство.

Министърът на търговията Лиъм Фокс обяви, че правителството смята да обжалва решението на Върховния съд, случаят може да стигне дори до съда на ЕС.

Но това извънредно развитие не оставя шанс на Тереза Мей да спази собственото си разписание за задействането на ч. 50 до края на март и напускането на Европейския съюз през пролетта на 2019 г. Ако правителството трябва да прокара решението за излизането през парламента, дори и да успее, ще му трябва повече време.

Точно такова развитие на ситуацията предвиди веднага след референдума  съветникът на кралицата Джефри Робъртсън.


Всичко по темата „Брекзит“ в „Площад Славейков“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

kapatovo.bg