Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Брекзит“ убива британското кино

Ако не направим нещо, повече няма да се снимат филми като „Беднякът милионер“ и „Речта на краля“, предупреждава водещо студио

„Беднякът милионер“ на Дани Бойл (2008) спечели осем оскара. - „Брекзит“ убива британското кино

„Беднякът милионер“ на Дани Бойл (2008) спечели осем оскара.

Успехът на британското кино е застрашен от загубата на финансиране, причинена от „Брекзит“, смята ръководител на водеща филмова компания. По думите му, хитове като „Беднякът милионер“ и „Речта на краля“ може изобщо да не бъдат заснемани в бъдеще на Острова, съобщава „Гардиън“.

Зиги Камаса, изпълнителен директор на „Лайънсгейт-Великобритания и Европа“, предупреждава:

„От 2007 до 2013 г. над 100 милиона евро бяха инвестирани в британски филми. Това е огромна сума за местните продукции. Притеснението ни е, че покрай „Брекзит“ ще изгубим тези средства“.

Камаса продължава, че индустрията вече се бори за привличането на финанси, предвид, че все повече и повече зрители избират да останат у дома и да гледат филми на широкоекранните си телевизори.

„Холивуд се движи към по-малък брой филми с огромни бюджети като „X-Men“ и „Междузвездни войни“. Затова, когато отидеш на кино, си изкушен да избереш голямо зрелище – обяснява Камаса, който ръководи британското крило на компанията зад „Игрите на глада“ и La La Land. – Ако добавим към това въздействието на „Брекзит“, натискът става прекалено голям. „Беднякът милионер“ получи повече от 1 милион евро субсидия от Европейския съюз, също и „Речта на краля“.“

Според Камаса такива филми повече няма да бъдат правени, което е огромна загуба – и културно, и икономически, но ще се отрази тежко и на уменията и творческия талант на кинаджиите в страната.

Директорът добавя, че напрежението вече се усеща. Намерението на компанията му е било да заснеме 25 британски филма за четири години – за първите три са направени 19-20 от тях, а в последната борбата е тежка. През октомври готов е само един.

„Страхувам се, че велики филми като тези от последните двайсет години [като „Беднякът милионер“ и „Речта на краля“] няма да може да се снимат в близко бъдеще, освен ако не се направи нещо по въпроса. Ние, като индустрия, трябва да следим събитията отблизо.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС