POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брендън Фрейзър на върха с драмата на самоубиец с храна

„Китът“ на Дарън Аронофски посрещнат с шумни и продължителни аплодисменти във Венеция

Брендън Фрейзър в ролята на Чарли. Снимка: A24 - Брендън Фрейзър на върха с драмата на самоубиец с храна

Брендън Фрейзър в ролята на Чарли. Снимка: A24

Завръщането на Брендън Фрейзър в киното предизвика 6 минути шумни овации на премиерата на „Китът“ във Венеция. Филмът на Дарън Аронофски бележи появата на актьора в главна роля за пръв път от 2013 г. насам. Бурните и продължителни аплодисменти не са нещо ново за фестивалната публика, но „Китът“ разчувства и зрителите, и самия Фрейзър, който се разплака, отбелязва „Варайъти“.

Вълната от Венеция като нищо може да понесе актьора начело в надпреварата за „Оскар“, смятат специалистите.

„Китът“ е трогателна история, базирана на едноименната пиеса на Самюел Хънтър. Главно действащо лице е 300-килограмов гей мъж, прикован към инвалидна количка заради невъзможност да се движи. Наднорменото му тегло вреди не само на здравето му, но и на личния му живот – Чарли преподава английски онлайн, но винаги без камера поради „технически причини“, а свободното си време прекарва в отчаяни опити да установи родителска връзка с отчуждената си дъщеря (Сeйди Синк).

Чарли знае, че трябва да отиде в болница, но отказва, защото не е здравно осигурен. На моменти изглежда почти готов да умре и споделя болежките си единствено със сестрата, която се грижи за него и то между другото. А болката е непрестанен спътник в живота му, отбелязва Билге Ебири във „Вълчър“. Единствена утеха в ежедневието на Чарли изглежда мистериозно есе на тема „Моби Дик“, което познава дума по дума, но все пак препрочита при всяко влошаване на състоянието си.

„Китът“ няма за цел да се подиграва на хората с наднормено тегло, отбелязва Ебири, макар и в сценария да са вмъкнати няколко шеги в диалога между Чарли и болногледачката му.

„Филмът е построен около идеята за отвращението и прекомерната консумация – отбелязва кртикът. – В някои от сцените Чарли е показан да яде огромни количества храна, а всеки път, когато чете в интернет за състоянието си, потушава стреса с бонбони. В един момент, обхванат от чувство на вина и срам, той се разплаква, тъпче се с още храна и после повръща пред очите на зрителя. Идеята е, че този човек се самоубива, а храната е нищо повече от метафора за всичката болка, която е попил през годините.“

Въпреки че за зрителя Чарли може и да изглежда жалък, той все пак предизвиква съчувствие и тъга, вместо подигравки и презрение, продължава Ебири:

„Когато говори с хората, очите му са широко отворени и питащи, на лицето му играе полу-усмивка. Той изглежда открит, мил, любопитен и срамежлив. С лицеви протези или без, това е перфектната роля за Фрейзър. Трудно е човек да си представи другиго в ролята“.

Филмът тепърва предстои да получи широко разпространение през декември тази година, но вече има зашеметяваща оценка от фестивалната публика – рейтингът на филма в IMDb е 9,5/10 (на базата на ок. 1200 гласа).

„Китът“ е силно завръщане и за Аронофски, който има богата история на фестивала, където е представял още „Изворът на живота“, „Кечистът“ (който получи „Златен лъв“ през 2008 г.), „Черен лебед“ и „Майка!“.

Фрейзър добива популярност в края на 90-те, играе в „Мумията“ и „Човекът от джунглата“, но десетина години по-късно започва да се снима предимно във второстепенни роли. Макар и да участва в „Без резки движения“ на Стивън Содърбърг от 2021 г., „Китът“ е завръщането му към водещите роли. В бъдеще предстои да го гледаме и в „Убийците на цветната луна“ на Скорсезе.

„Китът“ е в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция и ще се бори за „Златен лъв“ – и съдейки по първите отзиви на критиците, има голям шанс за престижното отличие.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС