Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Брера Модърн“ отваря в Милано

Откриването съвпада с началото на новия сезон на „Ла Скала“

Галерия „Брера“ в Милано е прочута най-вече с произведенията си на италиански майстори от Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Брера Модърн“ отваря в Милано

Галерия „Брера“ в Милано е прочута най-вече с произведенията си на италиански майстори от Ренесанса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милано ще се сдобие с нова галерия за съвременно изкуство 52 години и 39 правителства, след като се ражда идеята за подобна институция. „Брера Модърн“ ще отвори врати на 7 декември, когато към Милано се очаква голям наплив на туристи и ценители на изкуството заради началото на новия сезон на „Ла Скала“, отбелязва АП. 

Новата галерия е клон на „Пинакотека Брера“, която съхранява богата колекция от произведения на италиански художници от XIII до XX век, включително на Караваджо, Тинторето, Белини. „Брера Модърн“ се намира само на няколко метра от основната сграда и в нея ще бъдат отделени над 100 произведения на съвременното изкуство, част от колекцията на „Брера“, които до скоро трябваше да стоят в залите за съхранение заради липсата на място за изложение.

Създаването на „Брера Модърн“ е изправено пред десетки предизвикателства, свързани най-вече с ремонтните дейности, последно това са били откриването на опасен азбест и проблеми с климатичната система. Дори и да не е официално открита, галерията вече направи своя дебют пред гражданите и посетителите на Милано – временна експозиция, продължила три седмици, е привлякла 30 хил. посетители, съобщават от ръководството на „Пинакотека Брера“. Планира се през лятото градината към галерията да се предлага за концерти на открито.

Очакванията са, че с разширяването си „Пинакотека Брера“ ще привлече 500 хил. посетители тази година, в сравнение с миналата, когато те са били 466 хил. и около 410 хил. в годините преди пандемията.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg