POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Брет Ийстън Елис: Американският психар вече не би боготворял Тръмп

Патрик Бейтмън би бил разочарован докъде е стигнал магнатът днес, казва писателят

Крисчън Бейл като Патрик Бейтмън във филмовата адаптация на „Американски психар“ (2000). - Брет Ийстън Елис: Американският психар вече не би боготворял Тръмп

Крисчън Бейл като Патрик Бейтмън във филмовата адаптация на „Американски психар“ (2000).

Писателят Брет Ийстън Елис заяви, че винаги ще бъде определян от своя иконичен герой, психопата Патрик Бейтмън. Според автора обаче персонажът би бил „смутен“ от Доналд Тръмп днес – след като в романа отпреди 25 години го боготвори.

Прочутата книга на Елис, посветена на консуматорската култура през 80-те години, излиза през 1991-а; след като ръкописът е отказан от издателството „Саймън и Шустер“ заради притеснения около съдържанието. „Американски психар“ е изключително противоречива заради увлеченията на Бейтмън по изнасилвания, изтезания, канибализъм, убийства и некрофилия. Различни критици са наричали романа „груб и скотски“ и „най-гнусното предложение на пазара“.

За 25-ата годишнина на книгата, в интервю за „Ролинг Стоун“, цитирано от „Гардиън“, Елис казва, че намира най-насилствените сцени „депресиращи и гадни за написване, но в същото време – вълнуващи“. Той признава и че първият му редактор е искал да премахне повечето от тях.

„Смяташе, че са отвратителни и че трябва да се засрамя от тях – обяснява писателят. – Ако трябва да съм честен, не си спомням много от нещата, които съм вкарал в книгата.“

В книгата Бейтмън е голям почитател на сегашния кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп – в един момент той отива на концерт на U2, защото знае, че магнатът ги харесва. Героят също така препоръчва книгата „Изкуството на сделката“ на Тръмп на детектив, който разследва изчезването на една от жертвите на убиеца.

Вижте още: ТРЪМП И ВЛАСТТА НА ИДИОТИТЕ

Според Елис обаче, ако Бейтмън гласуваше днес, „би бил разочарован докъде е стигнал Доналд Тръмп и с кого се е обвързал“.

„Тръмп днес не е Тръмп от 1987-а – казва писателят. – Той не е Тръмп от „Изкуството на сделката“. Изглеждаше много по-елитистки през 87-а, 88-а. Сега се обръща към бели, гневни, тесногръди гласоподаватели… За хората, с които говорих през 80-те, когато правех проучванията си за „Американски психар“, Доналд Тръмп беше вдъхновяваща фигура. Затова са препратките около него из книгата. Не е като да съм си ги измислил; това се случваше. Помислих си: „ОК, ясно, Патрик Бейтмън ще е обсебен от Доналд Тръмп. Ще иска да се стреми да е като него“. И не зная дали би искал това днес.“

В свое интервю пред „Гардиън“ от 2010-а Брет Ийстън Елис заяви, че никога не му е идвало наум, че „Американски психар“ може да обиди някого. По-късно същата година писателят призна, че досега е лъгал за това, че прототипът на Бейтмън е комбинация от собствения му баща и американските банкери.

„Патрик Бейтмън беше за мен – каза Елис пред австралийското списание „Трий Таузънд“. – Не исках да се нагърбвам с отговорността да съм Патрик Бейтмън, затова го прехвърлих на баща си, прехвърлих го на Уолстрийт.“

Голяма част от значимостта на романа лежи в шокиращия обрат, че бруталното поведение на Бейтмън може и никога да не се е случвало, а да е само във въображението на един ненадежден разказвач. Пред „Ролинг Стоун“ сега Елис казва, че все още не е решил дали героят наистина е извършил онова, което прави в книгите:

„Когато пишех романа, не можех да взема решение. Затова ми беше толкова интересно. Книгата може да се прочете и по двата начина“.

Заради съдържанието си, „Американски психар“ и до днес се продава пакетирана в Австралия и Нова Зеландия – практика, която Брет Ийстън Елис нарича „очарователна“ и „сладурска“. Миналата година книжарница в Аделайд бе посетена от местната полиция, след като се оказа, че предлага книгата без задължителните покрития.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90