Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Брет Кавано става върховен съдия, въпреки протестите

Гласуването на Сената няколко пъти прекъсвано от демонстранти с викове „Срам!“

Участнички в протестите срещу Брет Кавано са разочаровани, че техният глас бе игнориран. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Брет Кавано става върховен съдия, въпреки протестите

Участнички в протестите срещу Брет Кавано са разочаровани, че техният глас бе игнориран. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Позьорщина“ нарече Доналд Тръмп протеста на хилядите жени, излезли на улиците във Вашингтон през уикенда, за да се обявят против назначаването на Брет Кавано за върховен съдия.

Когато номинацията му за престижното място, гарантирано доживот, стана ясна, Кавано бе обвинен, че като бил тинейджър се е опитал да изнасили Кристин Форд, днес доктор по психология. Изслушването на двамата пред юридическия комитет на американския Сенат бе наречено „исторически момент за #MeToo“ и „едно от най-напрегнатите изслушвания в страната“. Американските медии излъчваха цялото 9-часово събитие на живо и привлякоха милиони зрители пред екраните.

Вижте още: ДОПУСТИМО ЛИ Е СЪДИЯ ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД ДА Е БИЛ СЕКСУАЛЕН НАСИЛНИК КАТО ТИЙНЕЙДЖЪР?

В събота се проведе решаващото потвърждение на кандидатурата на Кавано, номиниран за върховен съдия от консервативните републиканци. Въпреки многолюдните протести, милионите призиви да не се назначава човек с неясно минало, Сенатът гласува Кавано да стане върховен съдия само с два гласа разлика (48 на 50).

Америка за България

Президентът Тръмп, подкрепил номинацията на съдията, игнорира протестите по време на процедурата, а когато не го правеше, твърдеше, че „жените са бесни заради това, което се случи на Кавано“, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

„Имам чувството, че жените бяха много по-силни от мъжете в тази битка – каза президентът. – Жените са бесни заради това, което се случи на Кавано. Възмутени.“

Освен възмутени, в събота протестиращите бяха и разочаровани, че властта отказва да се вслуша в призивите им. Актрисата Ейми Шумър и моделът Емили Ратайковски бяха сред 300-те жени арестувани по време на протестите във Вашингтон. Всички те заявиха, че Върховният съд вече не е институция, която е над политиката.

Протестите продължиха дори по време на гласуването на сенаторите, а на няколко пъти вицепрезидентът и председател на Сената Майк Пенс трябваше да моли за въдворяване на ред в залата, когато протестиращите жени искаха да нахлуят вътре с викове „Срам!“.

„Това е петно върху американската история! Разбирате ли това?“, извика една жена, но бе извлечена по коридора от охраната.

Назначаването на Кавано за върховен съдия бе наречено „голяма победа за Тръмп“ от „Гардиън“, но жените, заявили несъгласието си в американската столица, не са на това мнение.

„Това не е просто удар по жените. Става дума за имиграция, бежанци, права на хората с различен цвят на кожата, правото на вот… – този катастрофален процес и сега консервативният съдия означават връщане назад във времето – казва Линда Сарсур, една от организаторките на протеста „Women’s March“. – Това искаха републиканците 20 години. Днес съм възмутена. Изморена съм. Във Вашингтон съм от месец, от първото изслушване на Кавано на 4 септември, организирахме протести всеки ден. Чувствам се вбесена, разочарована и предадена.“

„Истината е най-голямата жертва – заяви Глория Олред, адвокат за правата на жените. – Нямаше справедлив процес за доктор Форд, нито за съдия Кавано, нито за американския народ. Всичко беше един политически театър.“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3