Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Великобритания никъде няма да ходи

Brexit няма да има. Островът трайно е пуснал котва до континента

Целувката на евроскептиците. Тръмп гледа на Европа като фермер от Айова. Джонсън - като недоверчив британски полуаристократ. Може би това е единственото, което сближава тези двама толкова различни мъже: самоизградилия се, доста комичен богаташ, и образования, премерено екскцентричен политик. Тази целувка няма да трае дълго. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Великобритания никъде няма да ходи

Целувката на евроскептиците. Тръмп гледа на Европа като фермер от Айова. Джонсън - като недоверчив британски полуаристократ. Може би това е единственото, което сближава тези двама толкова различни мъже: самоизградилия се, доста комичен богаташ, и образования, премерено екскцентричен политик. Тази целувка няма да трае дълго. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разбира се, това заглавие е хазартно. Британският референдум за и против оставането на страната в Съюза тепърва предстои. Ще се проведе на 23 юни и тогава ще разберем какво наистина мислят жителите на Обединеното кралство.

Темата е много повече от злободневен политически въпрос: Европейският съюз е огромно културно и икономическо пространство, а Лондон е една от най-големите световни столици на изкуствата и финансите, така че бъдеще със или без Обединеното кралство ще засегне художници, актьори и писатели, търговци, юристи, студенти и пътешественици. Тук ще се обзаложа, че Великобритания никъде няма да ходи. Ако нещо се обърка, после ще трябва да обясня защо почти съм бил прав – такъв е рискът при всяка прогноза. Засега обаче Англия си остава в голямата брюкселска империя.

Кралицата не иска да напусне

През юни 2015-а Елизабет ІІ казва в Германия, че „Обединеното кралство винаги е било тясно свързано със своя континент“. В същата реч тя споменава британската роля в историята на европейските градове Донецк и Кьонигсберг. Нарочно подбрани имена. Привържениците на UKIP (Партия за независимост на Обединеното кралство) веднага се разтревожиха, че конституционният монарх на страната без писана Конституция си е позволил политическо мнение. Говорителите на Бъкингам подчертаха, че Нейно Величество не е споменавала Европейския съюз, а е говорела в най-общ, едва ли не абстрактен план.

О, да. Разбира се. Точно както когато през октомври 2014-а тя пак съвсем абстрактно препоръча на шотландците „да премислят много внимателно“ как ще гласуват на другия референдум – онзи за и против шотландската независимост. Е, кралството все още е Обединено, така че жителите на Севера явно наистина са премислили. Старата госпожа притежава умението почти да не казва някои неща, а все пак да оставя ясни послания. И е най-популярният човек в родината си.

Цяла Шотландия не иска да напусне

Референдумът от 2014-а беше провал за Шотландската национална партия. Страната потвърди принадлежността си към Великобритания. И предвид преимуществено левичарските нагласи в Шотландия, същите хора, които искаха да останат британци, ще искат да останат и европейци. Вече има изказвания в смисъл, че ако Великобритания направи грешката да излезе от Европа, то Шотландия ще повтори референдума си за независимост. Шотландските лейбъристи определено бяха за запазване на островния съюз и имаха успех. Пак лейбъристите защитават и оставането на цялото кралство в по-големия, европейски съюз.

И по тази тема имат малко неочакван съюзник…

Министър-председателят не иска да напусне

Дейвид Камерън може и да е консерватор, но не е фанатик. Той води дълги преговори с Ангела Меркел и с Европейския парламент за предоговаряне на британските условия за членство в Съюза. На 23 януари в Берлин той говори за нуждата от промяна и развитие на ЕС. Месец по-късно представи пред Общините пълната версия на постигнатите с много усилия споразумения. Великобритания никога няма да приеме общата валута. Паундът остава. Това е цената за британското членство. Островът си е остров и неговата роля в Обединена Европа винаги ще е особена, но Камерън прави всичко по силите си, за да убеди Парламента и гласоподавателите, че националният суверенитет не е накърнен, а влиянието на Британия върху Европа се увеличава от оставането на страната в голямото семейство.

И като стана дума за министър-председателя…

Консерваторите са разделени

При лейбъристите всичко е ясно, но за торите задаващият се референдум е истинска дилема. От една страна истинският старомоден изолационизъм е част от здравите островни инстинкти. От друга, традициите не са това, което бяха: по-младите, по-пътуващите, по-либералните и относително олевели хора от все повече етноси и религии не се разпознават в предразсъдъците на миналото. За част от функционерите и симпатизантите на Консервативната партия е интелектуално оскърбление да защитават една и съща теза с UKIP. Не за всички, разбира се. Но за немалка част. Дори личният чар на Борис Джонсън не може да накара всички консерватори да обърнат гръб на Европа. Пък и Джонсън вече не е кмет.

А, да, кметът…

Лондон не иска да е извън Европа

Многомилионната столица скоро си избра за кмет г-н Садик Кан, либерален мюсюлманин от пакистански произход, страстен привърженик на Европейския съюз. Нещо неясно? Да, разбира се, Камерън постепенно си отива, това не е тайна. Но междувременно дискретно върви в една и съща посока с лейбъристите – към Брюксел. И издигането на Кан казва много неща.

Интелектуалците и артистите не искат да напуснат

На пръв поглед това значи, че Англия със сигурност ще напусне: така де, кога здравият разум се е съобразявал с някакви си там артисти и професори? Ами… истината е, че го прави. Когато звезди като Бенедикт Къмбърбач говорят, много хора се вслушват. Разбира се, те се интересуват най-вече от своя любим Шерлок, но пък важното е, че обръщат внимание на това, което той казва.

Красивите хора искат да си останат в Европейския съюз. А и не само те

Точно така, популярните деца в класа. Умните и красивите, тоест всичко, що е левичарско, либерално, хипермодерно и смята себе си за куул, иска да наблюдава неразбираемо изкуство в Берлин и да закусва с шампанско в Париж. Футболните фенове от работническите квартали не разбират този начин на живот, но и не искат визи за посещенията си по стадионите на Стария континент. И двете групи не се интересуват много от парламентарния суверенитет, нито пък са дяволски консервативни. Всички британски граждани от бившите колонии пък имат роднини и приятели из малцинствените квартали из големите градове на континента.

Дори Америка не иска Англия да напусне ЕС

През април 2016-а Барак Обама каза, че ако Великобритания излезе от Съюза, това ще я прати назад в преговорите за трансатлантическото търговско споразумение. А това беше нещо като шок за всеки доморасъл геополитик. Та нали Англия и Америка имат специални отношения! Не би ли трябвало Щатите да насърчат оттеглянето на Острова? Не би. Президентът явно не иска британците да преговарят отделно от другите европейци.

Ако Англия се разкара, ирландците ще й се подиграват

А това вече е сериозна заплаха, направо е непоносимо. Вече има виц по въпроса: „Ще напускате Европа? Започнете със Северна Ирландия“. Остър език имат дъблинчаните.

И ще завърша с още един виц. Всъщност България и Великобритания са в еднакво положение спрямо ЕС. Британците не искат Шенген, а ние не можем да влезем в пространството. То май се и поразпадна. Британците не искат еврото, а ние… ами ние не можем да го приемем. Те са на остров. Ние сме на полуостров. Те си договорят по-свободно членство, а ние бездруго членуваме по все по-неформален начин. И на тях не им забраниха пая с бъбречета, и на нас – шкембе-чорбата. Те имат кралица, но ги управлява министър-председателят. Ние имаме нещо като цар, но ни управлява министър-председател. Така че ужасно си приличаме. Нито сме в Съюза, нито сме извън него. Шрьодингерови държави. Но май нито те, нито ние ще се отдалечим повече от Европа.


Всичко от Манол Глишев в „Площад Славейков“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах