Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Brexit в карикатури (част 2)

Художници по цял свят продължават да реагират на случилото се с Острова чрез изкуството на сатирата

Една от 12-те звезди на единството си стяга куфарите. - Brexit в карикатури (част 2)

Една от 12-те звезди на единството си стяга куфарите.

В четвъртък Великобритания реши да напусне Европейския съюз на исторически референдум. И вече трети ден художници по цял свят продължават да се изразяват по т.нар. Brexit с изкуството на сатирата. След резултата, който шокира финансовите пазари и анализаторите, 52% от британците сега са изобразявани като пробив в европейското единство, разказва „Индипендънт“.

Една от 12-те звезди от флага на ЕС, които олицетворяват принципите на солидарността, хармонията и мира, е паднала и някога няма да бъде заместена – в една от най-въздействащите рисунки.

1

12-те звезди на флага на Европейския съюз олицетворяват солидарността, хармонията и мира в Общността, а кръга, в който са разположени – единството.

Европейският проект, започнат през 50-те години на миналия век, е изобразен разпънат на кръст.

Еврокрацията на кръст

Еврокрацията на кръст

В следствие на референдума във Великобритания, по-голямата част от Европа в унисон призова британския народ да не прекратява 43-годишната си връзка с икономическия и политически блок. Европейски вестници също отправиха апели към Острова. Германският „Шпигел“ например говори за възхитата си от британците и надеждите да останат обединени с тях.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Рисунки, появили се в публичното пространство точно преди 23 юни, показват Европа в отчаян опит да спре отплаването на британския кораб.

Европа опитва да спре отплаването на Великобритания

Европа опитва да спре отплаването на Великобритания

И все пак той отплава, игнорирайки предупреждения от Международния валутен фонд, Световната банка, ООН, организации за защита на околната среда, университети, учени, НАТО, световни лидери по целия свят и по-голямата част от младото поколение във Великобритания.

Отплаващият кораб изглежда с разпокъсани платна...

Отплаващият кораб изглежда с разпокъсани платна…

Но някои илюстратори дават по-безгрижен поглед върху събитията. В една от рисунките германският канцлер Ангела Меркел и нейният финансов министър Волфганг Шойбле си отдъхват с облекчение, че цялата мания е приключила.

„Слава богу, че приключи!“

„Слава богу, че приключи!“

Други пък се питат коя ще е изкупителната жертва на Острова без фрау Меркел и останалите 500 милиона жители на Европейския съюз.

„И сега кого ще виним за своите проблеми?“

„И сега кого ще виним за своите проблеми?“

Но пък както казва през 1963-а френският президент Шарл дьо Гол, когато Великобритания неколкократно опитва да влезе в Европейската икономическа общност: членството им е отказано заради британската „дълбоко вкоренена враждебност“ към Европа.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах