Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Търси се: Булка

80% от браковете в Индия са уредени от родителите

Виолета и учителката Махима. Бракът на индийката със съпруга й е сключен след обява във вестника преди  29 години. Снимки: Авторката - Търси се: Булка

Виолета и учителката Махима. Бракът на индийката със съпруга й е сключен след обява във вестника преди 29 години. Снимки: Авторката

Всички приятели на Виолета Станичич във фейсбук пътуват от около половин месец из Индия. След няколко бързи шока в Делхи, сега тя е в светите земи на Кришна, Шива, Вишну, Брахма, Агни…, край Ганг и храмовете, на пръв поглед прескочени от западната цивилизация. Пътуванията на Виолета са като скок в пространството, сега и за нас. С разрешението на Станичич вземаме някои от бележките й, публикувани в социалната мрежа.

Търси се: Булка. Родителите на светло, хубаво момче, високо 168 см, 63 кг, завършил Мастърс по компютри, работи в известна компания, с легален статус в САЩ, от уважавано семейство му търсят подходяща, квалифицирана, образована, с вкус към домашния живот жена. Заинтересуваните да пишат на: …Момчето ще посети Индия през януари 2015 г.

Търси се: Мъж за нашата красива, светла, слабичка, добре образована дъщеря, родена през февруари, 1983 г., изглежда още по-млада. Има докторска степен и специализация. Търсим: добре образован, за предпочитане доктор, от семейство с добро минало, вегетерианец, задължителна каста: брахим.

Търси се: Булка. Религиозно семейство от Пунджаби търси жена за техния 163 см, 60 кг, роден през август 1980 г. умен син, добре ситуиран, ръководи собствен семеен бизнес (компанията е листната на борсата). Развеждан след много кратък брак, никакви деца. Търсим обикновено, слабо, хубаво момиче между 25 и 28, вегетерианка, от религиозно семейство, в никакъв случай развеждана. За простичък брак.

Това са ви само 3 примера от хилядите брачни обяви, които изчетох и с които неистово се забавлявах всяка неделя. Защото женитбата, търсенето на половинка и уреждането на браковете е голямо и важно дело (и бизнес) в Индия. За разлика от Хърватия, където вестниците правят пачки от некролози в секцията с малки обяви, тук всяка неделя печатът излиза с подлистници за брачни обяви, огромни такива.

Обявите пускат основно родителите, тук-таме има някой кандидат-жених на преклонна възраст, който търси директно. Всичко е много делово и подредено в категории. Част от обявите са само според кастите: brahmin, kayashta, kshatriya, kumauni, gurjjar, jain, jatav… По мои наблюдения най-проактивно се рекламират и търсят от висшата каста – брамините. Други са според географския район, град и пр. общности. Има категоризирани според професии (основно върви категорията доктор, мениджър и пр.)
Съвсем старателно са отделени религиозните категории: за хиндуисти, мюсюлмани, сикхи. Има малко либерални: в секцията „кастата е без значение“.

Brak2-a

Ако се вярва на обявите, всички момичета на брачния пазар са слабички, светлокожи, хубави. Различават се само по това, че родителите на половината кандидат-съпрузи търсят образована жена (но пък има обяви, които брутално дефинират: да работи в правителствения или банковия сектор). Други подчертават, че търсят домашния тип: т.е. ще стои вкъщи и ще ражда деца. Някои подчертават, че търсят жена за единствения си син…, разбирай каква чест (и чудо!) ти се стоварва на главата с все свекървата…

Родителите на момичетата също са агресивни (въпреки, че момичетата още вървят със зестра и са длъжни да се преместят, да живеят и да се адаптират към неговото семейство). Та женските родители искат: добре образовани, светли, недебели, на ръководна позиция (или доктори). Едни бяха дефинирали направо, че трябва да зароботва годишно 8-цифрова сума. Има изисквания да е вегетерианец, да има навици за чистота (!)… От своя страна изтъкват като предимства хубостта на момичето, образованието й, че семейството й е много уважавано (или богато. Някои директно изреждат позициите на бащата и майката, ако са на държавна работа, което явно е голям келепир, доктори или пр).

Всяка кандидат-булка в 30-те се описва като „изглежда много по-млада“. Най-големите неудачници явно са разведените веднъж (обява за разведен повече от един път въобще не съм видяла). Споменава се така витиевато, че разбираш каква драма е: „разведена, с много кратък брак“, „разведена, неконсумирано“, “ разведен, легитимни причини, без деца“…

Оказва се, че все още към 80% от браковете в Индия са „уредени“ като водещата, т.е. единствената роля, играят родителите. Те намират подходящия партньор на децата си и договарят всичко. В голям брой от случаите все още младите се виждат бегло преди сватбата.

Доколкото разбирам, това е цяла индустрия. Освен малките обяви, прелива от сайтове със същото съдържание, където висели основно лудналите майки. Times of India се хвалеше с много успешен „панаир“ със същата цел, където всичко било много трансперентно и целите семейства имали възможност да се представят на аудиторията публично и да се запознаят в пълен състав.
И не ви разказвам митове и легенди, отживели с миналия век.

Brak3-a

На вечерната церемония на Ганг се запознах с едни симпатични хора, които се оказаха на 50. Тя учителка, той работи в полицията в Мумбай. Брак от 29 години. Уреден, естествено. Неговите пуснали обява в „Хиндустан таймс“, нейната рода отговорила и пр. Разменили хороскопи, понеже и двамата са брамини, от една и съща каста. Поне се видели се преди сватбата. Щото неговите родители се видели за пръв път на сватбата. Той бил много висок и красив, тя ситна и грозна. Но имали чудесен брак, много били задружни и привързани.

„Значи уреденият брак работи? И за вас е щастлив? Появи се любов и пр.?“, разпитвах ги аз съвсем нетактично. „Да кажем, че е един добър брак“, отговаря той тактично и избягва думата любов. И двамата обаче в един глас твърдят „като си знаем младия и глупав акъл, нашите родители са избрали по-добре от нас“.

Жената ми разказва, че дъщеря й не дала и дума да изговорят за уреден брак. Така са младите в космополитен Мумбай. Оженили се по любов. Тя е юрист, той банкер.

„Не вярвам в браковете по любов. Не са успешни“, казва ми категорчно Аджей, който ми беше гид в Агра. Младежът е към 30-те, образован, с малко дете, оженен, естествено, „уредено“. Любовните бракове свършвали зле, с разводи и пр., неподходящи хора.

И шофьорът ми там е с уреден брак, той е от старата генерация. Три деца, за които той ще избере – скоро, апропо…

Главните критерии поне досега са били религия, каста, хороскоп (всичко е записано, така излиза. Затова е важно да знаеш всяка минута, не просто датата на раждане. Като се съпоставят двата хороскопа, се разбира кой става, кой не).

Сега изглежда леко се мени играта: набляга се на доходи, професия, образование. И външния вид (светла кожа и тегло) са аргумент. Но старите жалони така или иначе остават…

„Да намериш някой, който да те обича без причина и да залееш този човек с причини – това е истинското щастие“. Тази прекрасна мъдрост не идва от древните книги или някой съвременен алхимик. Всъщност е маркетингов лаф, сложен над главата на брачната секция в малките обяви на Times of India, от името на някакви си Парас и Приянка, които вероятно са намерили щастието си там (което не го прави по-малко прекрасен, нали?).

Така или иначе сега си обясних защо всички индийски филми се занимават толкова с любов, драми и трепети… Поне на екрана може да се помечтае за тях.


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди около 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Публикуваме коментарите и пътеписите й от Фейсбук с изричното уточнение, че те отразяват личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и нямат никаква връзка с професията и институцията й.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg