Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Бристълският „Олд Вик“, 250 години призраци и театър

Най-дълго работещата сцена в англоезичния свят празнува четвърт хилядолетие от основаването си

Според Питър О’Тул, който макар да не е бил студент там, започва сценичната си кариера в „Олд Вик“, това е „най-прекрасният театър в света“.  - Бристълският „Олд Вик“, 250 години призраци и театър

Според Питър О’Тул, който макар да не е бил студент там, започва сценичната си кариера в „Олд Вик“, това е „най-прекрасният театър в света“.

Бристълският театър „Олд Вик“ отбелязва 250-ата си годишнина. Той е открит на 30 май 1766-а година и е най-продължително работещият театър в англоезичния свят. Като част от празненствата за годишнината наскоро е била реставрирана специална система от XVIII век, която пресъздава звука от гръмотевица над залата – тя ще бъде използвана за първи път от 1942-а насам, в представление по „Крал Лир“ следващия месец.

Някои от най-прочутите британски артисти са направили първите си стъпки в актьорството именно в бристълския „Олд Вик“. Театралното училище към институцията са завършили сър Патрик Стюарт, Джеръми Айрънс, Миранда Ричардсън, Даниел Дей Люис, Тим Пигът-Смит, Марк Стронг, Оливия Колман, Аманда Редман и Наоми Харис, разказва Би Би Си.

Според Питър О’Тул, който макар да не е бил студент там, започва сценичната си кариера в „Олд Вик“, това е „най-прекрасният театър в света“. А Даниел Дей Люис го описва като „най-красивия в Англия“.

Легендата гласи, че призраци обитават сцената в Бристъл. През годините редица хора са твърдяли, че са видели духа на Сара Маккрийди, театрална мениджърка, работила там преди 180 години. Други твърдят, че всъщност това е призракът на актрисата Сара Сидънс – играла през XVIII век.

И духът на бивш сценичен художник на име Ричард, загинал при инцидент през 50-те години на миналия век, понякога влиза в устите на хората – след като размества различни предмети из сградата.

Портрет на актрисата Сара Сидънс.

Портрет на актрисата Сара Сидънс.

Театърът в началото е построен без кралски патент, следователно е бил нелегален. Затова и се е налагало представленията да се „дегизират“ като музикални концерти, а входът да се прикрива от обществения поглед.

Патентът все пак е получен през 1778-а, дванайсет години по-късно. Тогава и става Кралски театър. Наречен е „Бристъл Олд Вик“ през 1946 г., когато трупа от лондонския „Олд Вик“ е изпратена да играят там.

За отбелязването на 250-ата годишнина се играят или ще бъдат играни представления по пиеси от всичките четири века, в които театърът е съществувал.

През 1766-а първият театър е основан от 50 мъже и жени. Всеки от тях дал по 50 паунда, а в замяна получил „сребърен билет“, който гарантирал на притежателя си правото да гледа всяко представление, завинаги. Сред инвеститорите имало общински съветници, двама бъдещи депутати и най-малко трима квакери.

В края на XVIII в. днешният „Бристъл Олд Вик“ се нарича Кралски театър.

В края на XVIII в. днешният „Бристъл Олд Вик“ се нарича Кралски театър.

За годишнината сега „Олд Вик“ пуска нова емисия „сребърни билети“. Всеки от тях се продава за 50 хиляди паунда, а с приходите ще се финансира развитието на театъра.

Институцията оцелява четвърт хилядолетие, въпреки че в няколко случая е близо до затваряне. По време на Втората световна война по-голямата част от стария Бристъл е унищожен. Сградата на театъра понася само леки щети, но въпреки това спира да се използва.

През 1942-а зданието е продадено след няколко неуспешни опита за съживяването на сцената. Новите купувачи планират да го превърнат в склад за банани. За щастие, тогава местните се вдигат на бунт и постигнато спасение.

Театърът е открит отново през 1943 г. – и оттогава на него неизменно се играе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах