Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британец се събуди от кома, проспал Ковид-19

19-годишният мъж все още не е наясно в какъв свят живее

На Джоузеф Флавил му предстои да опознае един напълно нов свят. Снимка: Личен архив на семейството - Британец се събуди от кома, проспал Ковид-19

На Джоузеф Флавил му предстои да опознае един напълно нов свят. Снимка: Личен архив на семейството

Млад мъж от Великобритания се събуди след 10-месечна кома в напълно различен свят и в неведение за коронавирусната пандемия. По време на престоя си в болницата 19-годишният Джоузеф Флавил два пъти се заразил с Ковид-19, пише „Гардиън“.

На 1 март 2020 г. Джоузеф е блъснат от автомобил, докато се разхождал в Бъртън ъпон Трент, област Стафордшър. Инцидентът се случва три седмици преди Великобритания да обяви първия национален локдаун и в дните, в които светът тепърва започна да научава за Ковид-19. Диагностициран с мозъчна травма, британецът прекарва няколко месеца в кома. В последните дни започва да се възстановява, но все още не е в пълно съзнание. Близките му все още не са му дошли на свиждане – обяснили му във видеоразговор, че не може да го посетят заради ограниченията, но като цяло момчето все още не е наясно с мащаба на ситуацията.

Той все още не знае за пандемията, прекара в сън 10 месеца – коментира Сали Флавил Смит, леля на мъжа. – Просто не знам откъде да започна. Ако някой ми беше казал преди година какво ще се случи през тези няколко месеца, не мисля, че бих му повярвала. Не знам как Джоузеф ще осъзнае през какво преминахме. Когато се събуди в болницата, няма никаква идея защо е там. Говорим за това по телефона, обясняваме му, че наистина искаме да сме там и да държим ръката му, но просто не можем да го направим. Опитваме се да обясним нещата просто, не сме имали време да обсъждаме подробно пандемията – не изглежда реално, нали? Когато позволят да го видим лице в лице, ще опитаме да обясним какво се е случило.“

Състоянието на Фланвил се подобрява, вече движи крайниците си и комуникира със семейството си, като мига и се усмихва.

По време на комата, Джоузеф два пъти дава положителен тест за Ковид-19 – и двата пъти успешно се преборва с вируса. Засега само майката на момчето е допускана на свиждания. Семейството е започнало кампания по събиране на средства за възстановяването на мъжа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС