Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британската национална галерия с изложба за мобилни телефони

Картина с младенеца Исус част от експеримент за „мобилно преживяване“

Ян Госарт, „Поклонението на влъхвите“. Репродукция: Национална галерия Лондон - Британската национална галерия с изложба за мобилни телефони

Ян Госарт, „Поклонението на влъхвите“. Репродукция: Национална галерия Лондон

Националната галерия в Лондон ще представи първата си експозиция, създадена специално за разглеждане от смартфон. Институцията ще предложи репродукция с висока резолюция на картината „The Adoration of the Kings“ (Поклонението на влъхвите) на холандския майстор от XVI в. Ян Госарт, пише „Гардиън“.

Платното, изобразяващо младенеца Исус, бе на фокус в изложба в галерията, открита през декември 2020 г. Седмица по-късно институцията затвори врати като част от локдауна, наложен в Лондон за ограничаване на разпространението на Ковид-19.

Малцина са успели да видят творбата на живо, затова сега от Националната галерия дават втори шанс, пригоден специално за малък екран. Онлайн изложбата ще бъде открита на 2 април в сайта на галерията и е част от нова програма. От институцията казват, че „мобилното преживяване“ засега е експеримент.

„Нашата цел с тази иновативна програма е да създадем преживявания, които са приятни и значими, както и да ангажираме нова и по-разнообразна публика“, коментира говорител на галерията.

Картината е подходяща по-скоро за Коледа, отколкото за Великден, отбелязва „Гардиън“. На нея са изобразени тримата влъхви, овчари, животни и ангели, събрани заедно, за да отпразнуват раждането на бебето Исус. В изложбата за мобилен телефон потребителите ще могат да увеличават изображението многократно, за да се запознаят и с най-малките детайли. В допълнение ще звучат стихотворения на поетесата Тереза Лола за Балтазар, халдейския цар, изобразен от лявата страна на Мария.

Подобен е бил замисълът и на експозицията на живо. Посетителите е трябвало да наблюдават съчетание между изображение, поезия и звук, „за да изследват теми като трансформацията и новото начало“ през перспективата на Балтазар.

Картината, рисувана от Госарт между 1510 и 1515 г., се смята за един от шедьоврите на нидерландското изкуство и е в колекцията на Националната галерия от 1911 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90