Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Британски археолози дешифрират римски графити

Оставени са от войници на Адриановия вал

Един от надписите гласи: APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI. В превод това означава: „По време на консулството на Апер и Максимус“. Снимка: Historic England - Британски археолози дешифрират римски графити

Един от надписите гласи: APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI. В превод това означава: „По време на консулството на Апер и Максимус“. Снимка: Historic England

Римски легионери са оставили надписите в кариера близо до Брамптън (Къмбрия), докато възстановявали стената на император Адриан (Адриановия вал), съобщава Би Би Си.

Графитите са открити през XVIII век и са били достъпни за обществеността до 80-те години на ХХ век, преди появата на земно свлачище, което унищожава пътеката, водеща към рисунките. Сега археолози от Нюкасълския университет създават 3D-копия на надписите, след което техните изображения ще бъдат представени публично.

Археолозите работят заедно с алпинисти и катерачи, които им помагат да се спускат надолу по 9-метровата стена на кариерата. Това място, близо до Брамптън, е известно като Скалата с надписите в Гелт Удс. Сред графитите има и карикатура на военен командир.

Според историците, надписите в тази кариера дават представа за организацията и напредъка на работата по възстановяването на Адриановия вал. Надписите съдържат имената на няколко военнослужещи, включително редници и информация за легионите, изпратени да работят по съоръжението.

Един от надписите гласи: APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI. В превод това означава: „По време на консулството на Апер и Максимус“. Апер и Максимус са римски консули или дипломати от началото на III век.

Археолозите смятат, че надписите може би разказват за инцидент – портрет на мъж на име Гай е изобразен до стрела, сочеща надолу. Не е изключено това да е историята на злополука с войник, паднал от стената и загинал. Но може и да е древно указание към работниците как да повдигат камъните от кариера за ремонта на Вала.

Открита е и рисунка на фалос – по времето на Римската империя подобни изображения символизират късмета.

Археолозите са принудени да работят във „висящо състояние“ на 9 метра над земята под надзора на експерти по сигурността.

Учените се налага да работят на висящи съоръжения. Снимка: Historic England

„Надписите в Гелд Удс са сред най-важните свидетелства, свързани с Адриановия вал. Те дават представа за организацията на мащабния строителен проект. Някои от тях са много лични, например карикатура на офицер“, казва Майк Колинс от Historic England (обществена организация към Министерството на културата, която се грижи за опазването на недвижимите исторически ценности).

Професорът по археология в Университета на Нюкасъл Ян Хайнс уточнява, че поради естествените ерозионни процеси след известно време надписите могат да изчезнат.

„Сега ни е предоставена чудесна възможност да ги „запечатаме“ такива, каквито са през 2019 г., с помощта на най-съвременни технологии. Така ще имаме възможността да ги изучим по-подробно в бъдеще“, подчертава ученият.

Адриановият вал е отбранително съоръжение от камъни и торф в Северна Англия, построено от римляните по времето на император Адриан в началото на II век за защита от набезите на пикти и бриганти от север. Стената пресича Северна Англия от Ирландско до Северно море край границата с Шотландия, като дължината ѝ 117 км.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах