Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британски градинар отгледа най-лютата чушка в света

„Диханието на дракона“ не може да се използва в кулинарията, но би намерило приложение при анестезия

При контакт с кожата „Диханието на дракона“ причинява изтръпване.  - Британски градинар отгледа най-лютата чушка в света

При контакт с кожата „Диханието на дракона“ причинява изтръпване.

Градинар-любител от Денбишир, Уелс, е отгледал люта чушка – предполага се, най-лютата в света. Пиперката, наречена „Диханието на дракона“, има 2,4 млн. единици по скалата на лютивост на Сковил – или с 900 хиляди единици повече от досегашния рекордьор, съобщава Би Би Си.

По думите на градинаря Смит, отгледаната от него чушка е „изключително люта“ и не може да бъде използвана като хранителен продукт, но може да намери приложение като алтернативно анестезиращо средство в бедни страни.

Майк Смит се занимава с растениевъдство от осем години. В отглеждането на „Диханието на дракона“ са му помогнали учени-химици от Университета в Нотингам – те са синтезирали нов вид тор и са предложили на фермера да го изпита в полеви условия.

Израстнали в един храст с височина по-малко от метър, чушките най-вероятно нямат равни в съдържанието на капсаицин – химическо вещество, причиняващо усещане за силно парене. Смит признава, че дори не си е помислял да пробва вкуса на своята „рожба“ и предупреждава, че „това няма да е приятно усещане“.

Майк Смит признава, че дори не си е помислял да пробва вкуса на своята „рожба“.

Градинарят предлага „Диханието на дракона“ да се използва като анестетик в страните от Третия свят, които не разполагат с достатъчно пари за лекарства – при контакт с кожата сокът от отгледания от него пипер причинява изтръпване. Той може да бъде полезен и за пациенти, които са алергични към известните на науката анестетични средства.

Смит вече е подал заявление за включването на „Диханието на дракона“ в Книгата на рекордите на Гинес като най-лютата чушка в света и очаква представителите на компанията да признанаят световното му постижение.

Към днешна дата световният рекорд принадлежи по лютивост принадлежи на американската компания Puck Butt Pepper. Нейният собственик отглежда чушката „Каролински жетвар“, който се оценява по скалата на Сковил средно на 1,57 милиона единици.

По-голямата част от видовете пипер, използвани за храна в Европа, не превишават по лютивина 50 хил. единици по скалата на Сковил.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg