Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Британски младеж осъден да чете класическа литература

Вместо да лежи в затвора, след 4 месеца трябва да се яви в съда, за да го изпитат върху прочетеното

Снимка: Площад Славейков - Британски младеж осъден да чете класическа литература

Снимка: Площад Славейков

Бивш британски студент, изтеглил почти 70 хил. документа за бялото превъзходство и създаването на бомби в домашни условия, не беше наказан с лишаване от свобода, а със списък с литература за четене. 21-годишният Бен Джон има няколко месеца, за да прочете няколко произведения от класическата литература, сред които творби на Чарлз Дикенс, Джейн Остин, Уилям Шекспир и Томас Харди, съобщава „Гардиън“.

Джон, бивш студент на университета „Де Монфор“ в Лестър, ще трябва да се яви в съда след четири месеца, за да бъде изпитан върху прочетеното. Младежът е получил условна присъда от 2 години. Само ден след като навършва пълнолетие, името му влиза в списък с хора, които властите наблюдават заради повишения риск от тероризъм. Крайнодесните четива, които предпочита, го подтикват да напише писмо през 2018 г., пълно с нападки срещу хомосексуалните хора, имигрантите и либералите.

Осъден е за притежанието на информация, която с висока вероятност може да бъде употребена за организирането на терористичен акт. Максималното наказание за това провинение според британския закон е 15 години затвор. Джон се е разминал с по-лека мярка, тъй като според съдията в случая става дума за „действия от тийнейджърска глупост“. След като накарал младежа да обещае, че няма да търси повече крайнодясна литература, съдията се обръща към осъдения:

„Чели ли си Дикенс? Остин? Започнете с „Гордост и предразсъдъци“ и Дикенсовата „Повест за два града“. Шекспировата „Дванайсета нощ“. Помислете за Харди. Помислете за Тролъп – казва магистратът. – На 4 януари ще ми разкажете какво сте прочели, аз ще ви изпитам. Ако реша, че ме лъжете, ще страдате.“

Джон за пръв път прави впечатление на службите срещу тероризма през 2018 г., когато публикува писмо за „фашисткия ъндърграунд“ на региона Линкълншир. Тогава му е направена психиатрична оценка. През април 2019 г. той е засечен да копира над 9 хил. документа в хард диска на компютъра си, свързани с организирането на терористични атаки и изразяващи крайнодесни позиции. Само след няколко месеца към колекцията са добавени още 2600 проблемни файла. Според полицията в Линкълншир, Джон е бил част от XRW (Крайнодясно крило) – термин, използван за активисти, които извършват престъпления, мотивирани от политическите или културните си възгледи, като престъпления, подбудени от расизъм или краен национализъм.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС