Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Британски театър играе „Коледна песен“ безплатно за училища и домове за възрастни

Мащабна продукция по Чарлс Дикенс без публика на живо, с платен стрийминг

Андрю Линкълн в ролята на Чичо Скрудж. Снимка: Хелън Мейбанкс/„Олд Вик“ - Британски театър играе „Коледна песен“ безплатно за училища и домове за възрастни

Андрю Линкълн в ролята на Чичо Скрудж. Снимка: Хелън Мейбанкс/„Олд Вик“

Британският театър „Олд Вик“ ще излъчи на живо най-сложната и амбициозна продукция, която лайвстрийм театърът в страната е виждал – социално дистанцирана, но пълна продукция на „Коледна песен“ на Чарлс Дикенс.

Звезда в спектакъла, който ще се играе пред камери и празна зала, е Андрю Линкълн в ролята на скъперника Чичо Скрудж. Общо в актьорския състав са 18 души, а всички ангажирани в продукцията са 80.

Зад сцената, разбира се, ще важи правилото за социална дистанция. Сложността на организацията при спазването на противоепидемичните мерки е „главозамайваща“, казва пред „Гардиън“ Матю Уоркъс, артистичен директор на „Олд Вик“.

Представлението ще се играе 16 пъти в дните преди Коледа, предстои обявяването на точните дати. Гледането ще става с предварително закупени пропуски, но стриймването ще бъде безплатно за домовете за възрастни и за училищата. Цената на билетите все още не е обявена, продажбата им започва на 9 ноември.

Новината от „Олд Вик“ идва малко след като Борис Джонсън обяви, че Англия ще влезе в национална карантина от 5 ноември. До 2 декември ще работят само училищата и жизненоважните бизнеси, затова от театъра смятат, че ще успеят да поместят представленията си след това и преди Коледа. Междувременно правителството все още не е дало ясни насоки дали репетициите в културните институции може да продължат по план.

Вижте още: АНГЛИЯ ЗАТВАРЯ КИНАТА, НО НЕ СПИРА ФИЛМИТЕ

Предвид мащабите на продукцията и ограничението от 5 хил. билета, които ще се предлагат за всяко представление, управата на театъра не очаква печалба.

Сценичните изкуства остават един от най-засегнатите сектори от пандемията във Великобритания, затова културните институции обмислят всевъзможни начини да упражняват безопасно професиите си. За „Олд Вик“ това означаваше безпрецедентен сезон, в който залата остана празна, но не и сцената – институцията започна поредицата „In Camera“ с камерни спектакли на голяма сцена.

Режисьор на „Коледна песен“ е самият Уоркъс. Пиесата е адаптирана за сцена от Джак Торн.

„Олд Вик“ е една от сериозно пострадалите институции в пандемията, тъй като разчита за издръжката си изцяло на продажба на билети и спонсори. Театърът вече получи еднократна помощ от 3 млн. паунда от фонда за възстановяване, отделен от бюджета на страната за културния сектор, което според директора е „огромно облекчение“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС