Британски театър играе „Коледна песен“ безплатно за училища и домове за възрастни

Мащабна продукция по Чарлс Дикенс без публика на живо, с платен стрийминг

Андрю Линкълн в ролята на Чичо Скрудж. Снимка: Хелън Мейбанкс/„Олд Вик“ - Британски театър играе „Коледна песен“ безплатно за училища и домове за възрастни

Андрю Линкълн в ролята на Чичо Скрудж. Снимка: Хелън Мейбанкс/„Олд Вик“

Британският театър „Олд Вик“ ще излъчи на живо най-сложната и амбициозна продукция, която лайвстрийм театърът в страната е виждал – социално дистанцирана, но пълна продукция на „Коледна песен“ на Чарлс Дикенс.

Звезда в спектакъла, който ще се играе пред камери и празна зала, е Андрю Линкълн в ролята на скъперника Чичо Скрудж. Общо в актьорския състав са 18 души, а всички ангажирани в продукцията са 80.

Зад сцената, разбира се, ще важи правилото за социална дистанция. Сложността на организацията при спазването на противоепидемичните мерки е „главозамайваща“, казва пред „Гардиън“ Матю Уоркъс, артистичен директор на „Олд Вик“.

Представлението ще се играе 16 пъти в дните преди Коледа, предстои обявяването на точните дати. Гледането ще става с предварително закупени пропуски, но стриймването ще бъде безплатно за домовете за възрастни и за училищата. Цената на билетите все още не е обявена, продажбата им започва на 9 ноември.

Новината от „Олд Вик“ идва малко след като Борис Джонсън обяви, че Англия ще влезе в национална карантина от 5 ноември. До 2 декември ще работят само училищата и жизненоважните бизнеси, затова от театъра смятат, че ще успеят да поместят представленията си след това и преди Коледа. Междувременно правителството все още не е дало ясни насоки дали репетициите в културните институции може да продължат по план.

Вижте още: АНГЛИЯ ЗАТВАРЯ КИНАТА, НО НЕ СПИРА ФИЛМИТЕ

Предвид мащабите на продукцията и ограничението от 5 хил. билета, които ще се предлагат за всяко представление, управата на театъра не очаква печалба.

Сценичните изкуства остават един от най-засегнатите сектори от пандемията във Великобритания, затова културните институции обмислят всевъзможни начини да упражняват безопасно професиите си. За „Олд Вик“ това означаваше безпрецедентен сезон, в който залата остана празна, но не и сцената – институцията започна поредицата „In Camera“ с камерни спектакли на голяма сцена.

Режисьор на „Коледна песен“ е самият Уоркъс. Пиесата е адаптирана за сцена от Джак Торн.

„Олд Вик“ е една от сериозно пострадалите институции в пандемията, тъй като разчита за издръжката си изцяло на продажба на билети и спонсори. Театърът вече получи еднократна помощ от 3 млн. паунда от фонда за възстановяване, отделен от бюджета на страната за културния сектор, което според директора е „огромно облекчение“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах