Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британски университет вдига паметник на Грета Тунберг

Критики от студенти към управата на институцията, гласували £24 хил. за статуята

Статуята на Грета Тунберг предизвика раздор между студентите и управата на университета. Снимка: Кристин Чарлсуърт/Университет в Уинчестър - Британски университет вдига паметник на Грета Тунберг

Статуята на Грета Тунберг предизвика раздор между студентите и управата на университета. Снимка: Кристин Чарлсуърт/Университет в Уинчестър

Студенти изразиха недоволството си от плановете на Университета в Уинчестър, Великобритания, да постави статуя на климатичната активистка Грета Тунберг. Бронзовият монумент, който трябваше да бъде официално открит на 30 март, е струвал на институцията почти 24 хил. паунда.

„Възхищаваме се на решителността и амбицията на Грета Тунберг, но не можем да одобрим монтирането на статуята – се казва в изявление на Студентската организация към университета, разпространено в страницата им във Фейсбук. – Работихме със студенти и членове на Студентската организация по въпроса в последната седмица. Горди сме, че студентите изразяват възмущението и притесненията си и все още търсим отговори от тяхно име.“

Проблемът, според организацията, е във високата сума на паметника, която би могла да бъде похарчена по-рационално. Студентите приканват институцията да отдели още 24 хил. паунда за услуги за програми за психично здраве за обучаващите се.

„Университетът не бива да игнорира настоящите си студенти, докато се съсредоточава върху намирането на нови и отделя голямо внимание на публичността и програмите за устойчивост“, се казва още в изявлението.

Противоречието се поражда не само от „кризата с психичното здраве“ сред студентите, както я определя президентът на Студентската организация Мегън Бол пред „Скай нюз“, но и от две съкращенията в състава на институцията и намаляването на бюджета за библиотеката.

Монументът, оказва се, е поръчан през 2019 г.

„Университетът не може да спре поръчката, тези пари вече са били похарчени, но студентите трябва да имат възможност да видят къде отиват парите им – казва тя пред „Скай Нюз“. – Това е възможност за тях да бъдат прозрачни, ние ще продължим да настояваме за отчети за какво се харчат студентските пари.“

Най-належащият въпрос, смята Бол, е дали университетът е готов да отдели същата сума или повече за реновирането на общежитията, или за подобряването на психичното здраве на студентите си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90