Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Британски звезди: правила за снимки на секссцени са равносилни на цензура

Профсъюз обмисля кодекс за пресъздаването на интимни сцени в киното и телевизията

Джак Никълсън и Джесика Ланг в „Пощальонът винаги звъни два пъти“ (1981) - възможно ли е в бъдеще такива сцени да не се снимат? - Британски звезди: правила за снимки на секссцени са равносилни на цензура

Джак Никълсън и Джесика Ланг в „Пощальонът винаги звъни два пъти“ (1981) - възможно ли е в бъдеще такива сцени да не се снимат?

Британският актьор Анди Съркис се противопостави на предложенията за налагането правила при заснемането на интимни сцени във филмите и по телевизията. Според него тези предложения са равностойни на цензура, съобщава Би Би Си.

Съюзът на британските актьори Equity (Справедливост) обсъжда възможността за въвеждане на правила, които да се прилагат при пресъздаването на интимни сцени както в киното и телевизията, така и в театрални постановки, във връзка със скандала, започнал от разкритията за дългосрочния и системен сексуален тормоз, упражняван от холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

Освен всичко останало, профсъюзът би искал да забрани целувки с език и разсъбличане на актриси по време на кастинг. Миналата година Дженифър Лоурънс се оплака, че по време на кастинг тя и други жени е трябвало да стоят рамо до рамо напълно голи.

Equity, доколкото е известно, очаква да получи предложения и от самите актьори какво биха могли да правят или да не правят по време на секссцени. Докладът на профсъюза ще бъде публикуван в края на февруари или в началото на март. Той ще съдържа списък с правила за интимните сцени, включително за това кога и как актьорите могат да покриват гениталиите си.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Сексът в киното не може да бъде забранен“

Според Анди Съркис тези предложения не се различават от цензурата.

„Решенията в тази област трябва да се взимат от режисьорите и актьорите, те трябва да намерят начин да предадат на публиката историята и в същото време да се чувстват комфортно. Би било много тъжно, ако актьорите са станали прекалено срамежливи, за да се докосват един-друг. Ние (актьорите) трябва да използваме въображението си, когато влизаме в роля“, коментира Съркис на червения килим преди раздаването на наградите БАФТА.

Ита О’Брайън, консултант по интимни сцени в киното, телевизията и театъра, казва в интервю за Би Би Си, че „не става дума за забрана на секссцените, нито на целувките, нито на голотата“.

„Целта е да можем да правим всичко това безопасно и така да пресъздаваме автентични, правдоподобни, пикантни, страстни секссцени“, подчертава тя.

Според нея в момента във филмовата и театралната индустрия няма общи правила по тези въпроси, въпреки че някои изисквания често са предписани в индивидуалните договори.

„Много режисьори създават прекрасни и сигурни сексуални сцени – казва Ита О’Брайън. – Но правила, еднакви за всички, не съществуват.“

Режисьорите се страхуват

Актрисата Мейв О’Съливан разказва, че когато е играла в интимни сцени в театъра, никой не е обсъждал с нея кои моменти би сметнала за неудобни.

„Изхождайки от моя опит, режисьорите често се притесняват да казват неща като: „И не си пъхайте езиците в устите, докато се целувате“. Обикновено те просто казват: „Добре, това няма да го репетираме, вие се разберете помежду си“

В такива случаи се чувстваш много неудобно. Защото не знаеш границите на другия актьор. На двамата може да ви е много комфотно един с друг и да се уговорите, но често това не се случва“, признава О’Съливан.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах