VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британският музей изгуби пръстен за $1 млн.

Бижуто било получено от анонимен дарител

За изчезването на бижуто на „Картие“ полицията е била уведомена още през 2011 г., но на широката публика това стана известно в края на миналата седмица. Снимка: Британски музей - Британският музей изгуби пръстен за $1 млн.

За изчезването на бижуто на „Картие“ полицията е била уведомена още през 2011 г., но на широката публика това стана известно в края на миналата седмица. Снимка: Британски музей

Пръстен с брилянт на стойност 750 хиляди фунта стерлинги (почти милион долара), изчезнал от Британския музей преди шест години, едва сега бе обявен официално за изгубен, съобщава Би Би Си.

Известно е, че пръстенът е постъпил в институцията от анонимен дарител. За изчезването на бижуто на „Картие“ полицията е била уведомена още през 2011 г., но на широката публика това стана известно в края на миналата седмица, след публикуването на годишния отчет на музея, в който е описана стойността на ценния експонат.

Представител на Британския музей обясни, че това е обичайна практика – да съобщават за експонати, изчезнали при неизяснени обстоятелства, след като са минали пет години от загубата им. Според него през август 2011 г., когато служители са установили липсата му, пръстенът не е бил изложен публично, а се е намирал в едно от депата.

Администрацията на музея преразгледа системата за осигуряване безопасност на сградата и условията са съхранение на колекциите и осигури значителна сума пари за подобряване на мерките за сигурност“, добави той.

Британският музей е основан през 1753 г., разполага със забележителна колекция от експонати, представящи два милиона години човешка история. Входът е безплатен (с изключение на някои специални експозиции и събития), почивни дни няма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg