Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Британският музей премахна бюст на основателя си робовладелец

Първите предмети в сбирката на институцията са от колекцията артефакти на Ханс Слоун

Портрет на Ханс Слоун, рисуван от Стивън Слотър през 1736 г. Репродукция: Национална портретна галерия Лондон/Уикипедия - Британският музей премахна бюст на основателя си робовладелец

Портрет на Ханс Слоун, рисуван от Стивън Слотър през 1736 г. Репродукция: Национална портретна галерия Лондон/Уикипедия

Британският музей свали бюст на своя основател Ханс Слоун, защото е бил робовладелец. С решението институцията си поставя за цел да скъса връзките си с колониализма, обяснява Хартвиг Фишер, директор на музея, пред „Дейли Телеграф“.

Занапред бюстът ще бъде поставен в друга зала, зад витрина и заедно с артефакти, обясняващи живота и дейността му в контекста на Британската империя.

„Свалихме Ханс Слоун от пиедестала – казва директорът пред „Дейли Телеграф“. – Не бива да крием нищо. Процесът на оздравяване се случва през знанието.

Премахването на монумента е повлияно от движението „Животът на чернокожите има значение“, признават от музея. Протести срещу институционалния расизъм и полицейското насилие разтърсиха Америка, Европа и света през май, дни след убийството на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Слоун е лекар, роден в Ирландия през 1660 г. Той бил страстен колекционер, но част от артефактите, които по-късно стават основната колекция на Британския музей, са купени с пари от захарните му плантации в Ямайка. Слоун сключва брак с наследница от богато семейство, което също се занимавало със захарни плантации. Името му и до днес се почита във Великобритания, има и площад на неговото име в Лондон.

Жизнено важно е да сме отдадени на истината, когато става дума за историята. Целим да пренапишем нашата обща, сложна и понякога болезнена история – аргументира се Фишер. – Случаят на Ханс Слоун и неговата връзка с робството е много важна стъпка. Свалихме го от пиедестала, където никой не го поглеждаше, и го поставихме в светлината на прожекторите. Британският музей е направил много – ускори и разшири обхвата на работата си върху собствената си история, историята на една империя, на колониализма и на робството. Това са теми, които трябва да бъдат обсъждани и към които трябва да се отнесем по правилния начин. Трябва да разберем собствената си история.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах