POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Британският музей ще преговаря за връщането на мраморите на Елгин в Гърция

След 200-годишен спор фризът от Партенона може да бъде зает на Гърция

За да се уреди връщането на скулптурите в Гърция, напредъкът трябва да е по-голям от „бебешки стъпки“, каза гръцкият премиер Мицотакис. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Британският музей ще преговаря за връщането на мраморите на Елгин в Гърция

За да се уреди връщането на скулптурите в Гърция, напредъкът трябва да е по-голям от „бебешки стъпки“, каза гръцкият премиер Мицотакис. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският музей предложи на Гърция „партньорство за Партенона“, по силата на което е възможно да се осъществи така дългоочакваното завръщането на мраморите на Елгин в родината им, съобщава „Гардиън“. Мраморните скулптури са част от фриза на Партенона, докато в началото на XIX век не са откарани в Англия под ръководството на британския дипломат лорд Елгин и с одобрението на Османската империя, давайки началото на над 200-годишен спор за законното им излагане пред публиката.

Джонатан Уилямс, заместник-директор на Британския музей, споделя в интервю за „Сънди Таймс Кълчър“ през уикенда, че лондонската институция „иска да промени температурата на дебата“:

„Призоваваме за активно „партньорство за Партенона“ с нашите приятели и колеги от Гърция. Вярвам, че има място за истински динамичен и позитивен разговор, в който може да открием нови начини да работим заедно“.

Уилямс обаче не коментира дали Британският музей е готов да върне скулптурите в Гърция и казва само, че те са „абсолютно интегрална част от колекцията“. Въпреки това той е готов да промени тона на разгорещения дебат, като добавя, че „всички страни трябва да намерят начин да продължат напред към културен обмен, до какъвто не сме достигнали до днес“.

„Имаме прекрасни неща, които ще се радваме да заемем. Така действаме ние“, допълни заместник директорът.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обаче нееднократно е заявявал, че държи мраморите на Елгин да бъдат реституирани, а не само заети. В замяна е готов да предложи на Британския музей други културни ценности. Той потвърди, че Гърция е готова за преговори, но „бебешки стъпки не са достатъчен напредък“.

Николаос Стамполидис, директор на Акропола, коментира позитивно предложеното „партньорство за Партенона“ и допълни, че „има база за конструктивни разговори“:

„В трудните времена, в които живеем, връщането на скулптурите ще бъде исторически акт. Изглежда сякаш британците ще възстановят самата демокрация“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg