Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Британският музей: Взимането на мраморите от Партенона е „творчески акт“

Гърция може единствено да ги заеме - но само ако преди това признае, че Великобритания е законният им собственик, казва Хартвиг Фишер

Част от „мраморите на Елгин“, изложени в Британския музей. Снимка: Уикипедия - Британският музей: Взимането на мраморите от Партенона е „творчески акт“

Част от „мраморите на Елгин“, изложени в Британския музей. Снимка: Уикипедия

Директорът на Британския музей Хартвиг Фишер провокира гневни реакции с твърдението си, че вземането на мраморните статуи от гръцкия Партенон през XIX в. може да се разглежда като „творчески акт“. В интервю пред гръцкия вестник „Ta Nea“ изкуствоведът коментира преместването на т.нар. „мрамори на Елгин“ във Великобритания – действие, което и до днес гърците намират за незаконно, отбелязва „Гардиън“.

Гърция продължава да настоява за връщането на скулптурите, но исканията ѝ многократно са били отклонявани от Британския музей. Попитан дали има шанс това да бъде сторено, Фишер коментира, че Британският музей предлага нов начин за излагане на мраморите, „поставяйки различни въпроси, тъй като обектите са поставени в нов контекст“.

„Трябва да оценим тази възможност. Ти може, разбира се, да се натъжиш от факта, че оригиналната обкръжаваща среда е изчезнала. Когато преместваш културно наследство в музей, ти го вадиш от неговия контекст. Тази промяна обаче е и твочески акт“, коментира директорът на музея.

Същото важи и за Музея на Акропола, създаден в Атина, смята той.

„Нищо от това, на което се наслаждаваме в Музея на Акропола, не е създадено, за да бъде изложено там. Артефактите са много близо до оригиналната си среда, но също са били преместени“, посочва Фишер.

Мнозина в Гърция обаче не разглеждат взимането на статуите от Партенона като „творчески акт“. И не само там – лорд Байрон, например, го сравнява с вандализъм и дори го споменава в „Странстванията на Чайлд Харолд“.

Вижте още: ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ СИ ИСКА МОАИТЕ ОТ БРИТАНСКИЯ МУЗЕЙ

Джордж Вардас, секретар на Международната асоциация за връщането на скулптурите в Партенона, написа в Туитър:

„Сериозно. Какво беше толкова креативно в унищожението на храма и разграбването и плячкосването на ключовете на една нация към древната ѝ история?“.

Той го нарича „изумителен исторически ревизионизъм и арогантност“ и допълва възмутено:

„Имперското снизхождение на Британския музей не познава граници“.

В интервюто си пред гръцката медия Фишер отрича идеята, че Гърция е законният собственик на мраморите. Възможност те да се върнат обратно в родината си директорът на Британския музей вижда единствено в заемането им – но само ако преди това гръцките власти признаят, че Британският музей е техен легитимен собственик.

Британският закон забранява на Британския музей да върне мраморите, но въпреки това лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че ще ги прати в Гърция, ако неговата партия спечели следващите избори.

„Хартвиг Фишер говореше за позиция, която Британският музей поддържа отдавна – казва в изявление говорител на институцията. – Вярваме, че има голямо публично предимство в това да видим тези великолепни обекти в контекста на световната колекция. Музеят заема експонати на страни по целия свят, няколко от заемките са дългосрочни, но не и неопределени.“

Вижте още: КОРБИН ЩЕ ВЪРНЕ СТАТУИТЕ ОТ ПАРТЕНОНА НА ГЪРЦИЯ. АКО СТАНЕ ПРЕМИЕР

А БЪЛГАРИЯ ДА СИ ПОИСКА ЛИ ЛОНДОНСКОТО ЧЕТВЕРОЕВАНГЕЛИЕ?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg