Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Британският музей заплашен със съд заради Мраморите на Елгин

Заради отказ да бъдат сканирани триизмерно и да им бъдат направени копия

Мраморите на Елгин са изложени в Британския музей от началото на XIX век, макар и Гърция да твърди, че са били изнесени от страната с невалиден днес документ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Британският музей заплашен със съд заради Мраморите на Елгин

Мраморите на Елгин са изложени в Британския музей от началото на XIX век, макар и Гърция да твърди, че са били изнесени от страната с невалиден днес документ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският музей е изправен пред заплаха от съдебно дело заради т. нар. Мрамори на Елгин, но този път не заради спора с връщането им в Гърция. Институцията е отказала части от скулптурите от гръцкия Партенон да бъдат триизмерно сканирани, съобщава „Гардиън“.

Предложението е дошло от Института за дигитална археология, една от водещите организации във Великобритания, която работи за опазването на културното наследство в страната. От Института са пратили официално питане към Музея, за да сканират части от мраморите на Елгин с идеята, че институцията ще бъде отворена към създаването на техни копия. До края на седмицата от Института ще подадат жалба с аргумент, че молбата им не е разглеждана наравно с други подобни искания, отказът им е породен от „своенравие и произвол“.

Същият институт има опит в подобни реконструкции. През 2016 г. екипът му прави успешна мраморна възстановка на триумфалната арка от Палмира, Сирия, след като монументът бе унищожен от „Ислямска държава“. За ориентир са били използвани фотографии.

3D сканиране обаче би дало много по-подробна и точна информация и би позволило не просто да се направят точни копия на ценните скулптури, но и вероятно най-сетне да се сложи край на дългогодишния спор между Лондон и Атина. Гърците продължават да твърдят, че мраморните фризове, изнесени от Партенона през XIX век от лорд Елгин, са напуснали страната нелегално, тъй като разрешителното за това е издадено от тогавашната османска власт, властвала в началото на века в съвременна Гърция. Британският парламент с представител премиера Борис Джонсън вече заяви, че решението за евентуално репатриране е в ръцете на ръководството на Британския музей.

Триизмерното изображение би позволило на прецизен робот скулптор да направи точна възстановка на мраморите, използвайки мрамора, с който са изваяни оригиналите.

„Нашата цел е да покажем на хората колко изключително може да бъде едно копие – коментира Роджър Мичъл от Института по дигитална археология, който се притеснява, че в Британския музей ценностите не се обгрижват по начина, който заслужават. – Досега копията на скулптурите от Партенона са изпълнявани с нискокачествени гипсови отливки. Това ще бъде далеч, далеч по-добро и ще накара хората да се уверят сами в потенциала на тази технология по начин, по който думите няма да успеят.“

Институтът е работил в музея на Акропола през 2013-а и 2017 г. тъкмо за триизмерно сканиране на част от скулптурите там. Засиленият интерес към Мраморите на Елгин се счита за промяна в нагласите на британските институции и организации, много от които вече открито се заявиха в подкрепа на гръцкото искане за репатриране.

Вижте още: В ГЪРЦИЯ ОПТИМИСТИ, ЧЕ АНГЛИЙ ЩЕ ИМ ВЪРНЕ МРАМОРИТЕ НА ЕЛГИН

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах